Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Θερμομονωτικά χρώματα νανοτεχνολογίας και άλλα διαλεχτά παραμύθια (1)







Η οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια έστρεψε αρκετόν κόσμο προς τη θερμομόνωση των τοίχων και των ταρατσών των σπιτιών του. Και πολύ ορθά!

Ένα αμόνωτο σπίτι είναι μια συνεχής οικονομική αιμορραγία που σαφώς θα πρέπει  κάποια στιγμή να σταματήσει. 

Η θερμομόνωση άλλωστε δεν μπορεί να θεωρηθεί έξοδο αλλά μάλλον επένδυση με τη έννοια ότι από κάποιο σημεία και μετά αποφέρει μόνο κέρδη.

Πληροφορίες γύρω από την εξωτερική θερμομόνωση των σπιτιών - αφορά τους τοίχους - μπορείτε να βρείτε εδώ:


Εξωτερική μόνωση - θερμοπρόσοψη : 15 ερωταπαντήσεις


Κι εδώ μπορεί να βρείτε πληροφορίες σχετικά με τη μόνωση μιας ταράτσας:



Κάποιοι μιλάνε για θερμομονωτικά χρώματα και για νανοτεχνολογία - ένας όρος που πολλοί καταχρώνται στο βωμό του ευκολότερου κέρδους - και προβάλλουν αστήριχτους και παντελώς ανεδαφικούς ισχυρισμούς για τις δυνατότητές τους.

Ο όρος καθαυτός είναι ένας όρος παραπλανητικός. Δεν υπάρχουν θερμομονωτικά χρώματα με τη έννοια ότι δεν μπορείς να τους αποδώσεις μια θερμική αντίσταση που να έχει πρακτικό νόημα και αυτό επειδή μιλάμε για πολύ μικρά πάχη.

Ο όρος "θερμοανακλαστικά" ακούγεται πιο ρεαλιστικός και κυρίως πιο έντιμος. Υπάρχει και ο όρος "ψυχρά" χρώματα για τα οποία μπορείτε να ενημερωθείτε στο 2ο μέρος αυτού του άρθρου.

Η συμβατική θερμομόνωση είναι αναντικατάστατη και ένα θερμομονωμένο σπίτι έχει πολύ λίγα να κερδίσει από ένα "θερμομονωτικό" χρώμα. 

Αντίθετα ο κατασκευαστής του έχει να κερδίσει πολλά γιατί συνήθως είναι βάναυσα υπερτιμημένο.


Είναι τελείως άχρηστο ένα θερμοανακλαστικό χρώμα;

Δεν θα το έλεγα! Απλά πρέπει να βάζουμε τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις και να μη καλλιεργούμε ανεδαφικές προσδοκίες.

Σε έναν αμόνωτο τοίχο ένα εξωτερικής χρήσης τέτοιο χρώμα όπως το δικό μας θερμοανακλαστικό χρώμα νανοτεχνολογίας Bioni Perform - θα δώσει μια διαφορά τους καλοκαιρινούς μήνες και θα ρίξει κάπως τις δαπάνες του κλιματισμού αλλά κάτι ποσοστά που ακούγονται κοντά στο 40% είναι εξωπραγματικά και παραπλανητικά.

Αν τώρα ο τοίχος είναι καλά μονωμένος,η συνεισφορά στη θερμομόνωση θα είναι πολύ μικρή και βέβαια μιλάμε μόνο για τους θερινούς μήνες. Για το χειμώνα η συνεισφορά του χρώματος είναι μηδενική και μπορεί να είναι και αρνητική αν η περιοχή είναι ψυχρή.


Τέλος του 1ου μέρους. Διαβάστε το 2ο μέρος εδώ:


Για ψυχρά / θερμοανακλαστικά / "θερμομονωτικά" χρώματα νανοτεχνολογίας σε προσιτές τιμές, μπορείτε να καλείτε στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.


Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM 




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου