Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Εξωτερική μόνωση - θερμοπρόσοψη : 15 ερωταπαντήσεις








Για τις καλύτερες τιμές σε εξωτερική μόνωση / θερμομόνωση  τοίχων - θερμοπρόσοψη σε Θεσσαλονίκη - Αθήνα - Αττική μπορείτε να μας τηλεφωνείτε στο 2310 428900 / 2310 402154.


Διαβάστε επίσης:


Θερμοπρόσοψη / εξωτερική μόνωση - Θεσσαλονίκη: Κόστος υλικών (υπολογισμός/m2)




ΕΡΩΤΗΣΗ Νο 1

Τι είναι η θερμοπρόσοψη ή εξωτερική μόνωση / θερμομόνωση τοίχου;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θερμοπρόσοψη ή εξωτερική θερμομόνωση ή εξωτερική μόνωση λέγεται η θερμομόνωση των όψεων ενός κτιρίου από την εξωτερική πλευρά. Ο πιο δόκιμος όρος είναι ο όρος «θερμοπρόσοψη», γιατί αναφέρεται μόνο σε προσόψεις. Για παράδειγμα, η θερμομόνωση μιας πυλωτής ή ενός δώματος/ταράτσας ενώ είναι εξωτερική θερμομόνωση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ή να αποκαλεστεί θερμοπρόσοψη.


Στην ουσία η θερμοπρόσοψη ή εξωτερική θερμομόνωση είναι ένας μονωτικός/προστατευτικός μανδύας που περιβάλλει τις όψεις του κτιρίου, προστατεύοντάς το έτσι από την έκθεση σε ακραίες θερμοκρασιακές συνθήκες και δυσμενείς κλιματολογικούς παράγοντες. Παράλληλα προσδίδει υψηλή αισθητική αξία.


ΕΡΩΤΗΣΗ Νο 2

Πόσο κοστίζει μια εξωτερική θερμομόνωση/θερμοπρόσοψη;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Κοστίζει αρκετά. 

Το πόσο ακριβώς εξαρτάται από τη φύση και τη θέση της δουλειάς, την ευκολία πρόσβασης και το μέγεθος της επιφάνειας. 

Οι τρέχουσες τιμές τετραγωνικού κυμαίνονται από 30 έως 35 ευρώ/m2 .(επιπλέον ο ΦΠΑ). Το κόστος μπορεί να ανέβει λίγο για υψηλότερους ορόφους.



ΕΡΩΤΗΣΗ Νο 3

Πόσο γρήγορα μπορεί να αποσβεστεί το κόστος μιας θερμοπρόσοψης/εξωτερικής θερμομόνωσης;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτό εξαρτάται άμεσα από την κλιματική ζώνη και το κόστος του πετρελαίου. Γενικά μια περίοδος 6 – 8 ετών θεωρείται ως μια λογική περίοδος απόσβεσης.




ΕΡΩΤΗΣΗ Νο 4

Υπάρχουν πολλά συστήματα θερμοπρόσοψης – εξωτερικής θερμομόνωσης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πάρα πολλά! Διαφοροποιούνται τόσο ως προς το θερμομονωτικό υλικό (εξηλασμένη ή διογκωμένη πολυστερίνη - απλή ή γραφιτούχα - ή πετροβάμβακας) όσο και προς το είδος των επιχρισμάτων/φινιρισμάτων. Υπάρχουν λοιπόν πάρα πολλά και διαφορετικά συστήματα που στη λογική τους όμως δεν έχουν σημαντικές διαφορές.


Για τις καλύτερες τιμές σε εξωτερική μόνωση / θερμομόνωση  τοίχων - θερμοπρόσοψη σε Θεσσαλονίκη - Αθήνα - Αττική μπορείτε να μας τηλεφωνείτε στο 2310 428900 / 2310 402154.



ΕΡΩΤΗΣΗ Νο 5

Γιατί να κάνω θερμοπρόσοψη/εξωτερική μόνωση και να μη προχωρήσω στη μόνωση των τοίχων από μέσα;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτό είναι δυνατόν να γίνει, θα είναι μάλιστα και φθηνότερο, αλλά δυστυχώς έχει αρκετά μειονεκτήματα:


- Πρώτα απ’ όλα αναγκαστικά θα υπάρξουν θερμογέφυρες.

- Οι τοίχοι αφήνονται στο έλεος των καιρικών συνθηκών και των μεγάλων θερμοκρασιακών διαφορών που μπορεί να αγγίζουν τα όρια του σοκ.

- Τυχόν συμπύκνωση των υδρατμών θα γίνει μέσα στο σύστημα της τοιχοποιίας.

- Για το λόγο αυτό θα χρειασθεί κι ένα φράγμα υδρατμών το οποίο είναι αμφιλεγόμενο στα μικτά κλίματα και όπου μπαίνει, συνήθως δεν μπαίνει σωστά.

- Τέλος, δεν υπάρχει εκμετάλλευση της θερμοχωρητικότητας του τοίχου, της ικανότητάς του δηλαδή να αποθηκεύει θερμότητα – λειτουργία φυσικού θερμοσυσσωρευτή – την οποία αποδίδει μετά στον εσωτερικό χώρο.


ΕΡΩΤΗΣΗ Νο 6

Τι να προτιμήσουμε; Εξηλασμένη πολυστερίνη (XPS), διογκωμένη πολυστερίνη (EPS), πετροβάμβακα ή κάτι άλλο;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μια ευθεία απάντηση στο ερώτημα αυτό θα ήταν αποπροσανατολιστική με την έννοια ότι τελικά κάθε σας επιλογή θα είναι καλή. Το βασικό είναι να κάνετε θερμοπρόσοψη/εξωτερική θερμομόνωση και να αποκομίσετε τα πολλά της οφέλη.


Μερικά σχόλια

Αν έχετε οικολογικές ανησυχίες, μάλλον θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε πετροβάμβακα, ο οποίος υπερτερεί από την άποψη αυτή. Το μεγάλο πάντως μερίδιο αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο το έχει η διογκωμένη πολυστερίνη (EPS). Η εξηλασμένη πολυστερίνη τα τελευταία χρόνια κάνει δυναμική είσοδο στην αγορά και έχει πιστοποιήσει πολλά συστήματα. Επίσης σε πολύ ανοδική πορεία είναι η γραφιτούχα διογκωμένη πολυστερίνη την οποία και συνιστούμε ανεπιφύλακτα και χρησιμοποιούμε σε όλα τα έργα μας στη Θεσσαλονίκη.


Για τις καλύτερες τιμές σε εξωτερική μόνωση / θερμομόνωση  τοίχων - θερμοπρόσοψη σε Θεσσαλονίκη - Αθήνα - Αττική μπορείτε να μας τηλεφωνείτε στο 2310 428900 / 2310 402154.


ΕΡΩΤΗΣΗ Νο 7

Μπορείτε να μας αναφέρετε με συντομία τα κυριότερα πλεονεκτήματα της θερμοπρόσοψης/εξωτερικής θερμομόνωσης;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

* Η τέλεια προστασία των προσόψεων από τα στοιχεία της φύσης.


* Η εξαίρετη θερμομόνωση χωρίς μάλιστα θερμογέφυρες που σημαίνει μείωση του κόστους θέρμανσης και κλιματισμού και αποτροπή των συμπυκνώσεων και της μούχλας.

* Η εκμετάλλευση της θερμοχωρητικότητας των τοίχων.

* Αισθητική ανανέωση του σπιτιού.

* Αύξηση της θερμικής άνεσης των ενοίκων.

* Μεταφορά του σημείου συμπύκνωσης και παγετού από τον τοίχο στη θερμομονωτική στρώση.


ΕΡΩΤΗΣΗ Νο 8


Έχει κάποια μειονεκτήματα η θερμοπρόσοψη / εξωτερική θερμομόνωση τοίχου;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν μπορούμε να πούμε ότι η θερμοπρόσοψη/εξωτερική θερμομόνωση έχει κάποια τρανταχτά μειονεκτήματα. Προβληματίζει ίσως το σχετικά υψηλό της κόστος. Με τον καιρό και όσο οι αριθμοί θα μεγαλώνουν και τα συνεργεία θα γίνονται πιο έμπειρα, οι τιμές αναμένεται να υποχωρήσουν. Κάποια πιθανά προβλήματα μπορεί να υπάρχουν για προσόψεις που βρίσκονται πάνω στα όρια της οικοδομικής γραμμής ή έχουν δυσκολίες πρόσβασης.


Το μείζον θέμα κατά την άποψή μου είναι αλλού.

Όπως βλέπω κι από την εξέλιξη της θερμοπρόσοψης/εξωτερικής θερμομόνωσης σε άλλα κράτη, θα πρέπει να αναμένουμε πολλά προβλήματα από αστοχίες στην εφαρμογή κατά τα πρώτα χρόνια. Πρόκειται για μια δύσκολη εφαρμογή που απαιτεί τόσο μεγάλη επιδεξιότητα όσο και εμπειρία που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. Σίγουρα στο μεσοπρόθεσμο μέλλον θα δημιουργηθούν ικανά συνεργεία αλλά μέχρι τότε η απειλή για κακοτεχνίες θα αιωρείται.


Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στις λεπτομέρειες: γύρω από τα κουφώματα και οπουδήποτε υπάρχει συναρμογή. Όλες οι συναρμογές θα πρέπει να είναι 100% στεγανοποιημένες. Πιθανή είσοδος υγρασίας από ρωγμές ή κακά στεγανοποιημένες συναρμογές θα δημιουργήσει προβλήματα αποκολλήσεων που θα επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Η αντοχή σε κρούση των συστημάτων θερμοπρόσοψης/εξωτερικής θερμομόνωσης έχει βελτιωθεί πολύ στα περισσότερα συστήματα, ωστόσο παραμένει σαν ένα σημείο προβληματισμού με την έννοια ότι οι πιθανοί τραυματισμοί δεν αποκαθίστανται εύκολα και αποτελούν εστίες αρχομένων προβλημάτων.
Έχοντας μελετήσει τα συστήματα θερμοπρόσοψης/εξωτερικής θερμομόνωσης πολλών εταιρειών, έχω πεισθεί για την αρτιότητά τους, μια αρτιότητα που δημιουργεί ευχάριστες προσδοκίες για το μέλλον εφόσον όμως λυθεί το θέμα της σωστής εφαρμογής.


ΕΡΩΤΗΣΗ Νο 9


Τι σημαίνουν τα ακρωνύμια ETICS ή EIFS που βρίσκω συχνά δίπλα σε ό,τι αφορά σε θερμοπρόσοψη / εξωτερική θερμομόνωση τοίχων;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι τα αρχικά των λέξεων που περιγράφουν το σύστημα θερμοπρόσοψης-εξωτερικής θερμομόνωσης στην Ευρώπη (ETICS) και σε ΗΠΑ/Καναδά (EIFS).


Το ETICS λοιπόν είναι ακρωνύμιο της φράσης «External thermal insulation composite systems» που μεταφράζεται σαν «Σύνθετα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης».

Αντίστοιχα το EIFS είναι ακρωνύμιο της φράσης «Exterior insulation finishing systems» που μεταφράζεται σε «Συστήματα φινιρίσματος εξωτερικής θερμομόνωσης».

Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού εννοούν περίπου το ίδιο πράγμα.

Στις ΗΠΑ όμως όπου ο τρόπος δόμησης διαφέρει από αυτόν στην Ευρώπη και στην Ελλάδα υπήρξαν φοβερά προβλήματα με την εξωτερική θερμομόνωση/θερμοπρόσοψη που οδήγησαν χιλιάδες άτομα στα δικαστήρια.

Μάλιστα το σύστημα της εξωτερικής θερμομόνωσης/θερμοπρόσοψης γνώρισε τόσο μεγάλη αρνητική δημοσιότητα, ώστε σε αρκετά μέρη να απαγορευθεί από τις τοπικές αρχές.

ΠΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;

Το πρόβλημα υπήρξε στο ότι οι ελαφριές κατασκευές στις ΗΠΑ από ξύλο, τσιμεντοσανίδες κλπ. δεν είναι τόσο ανεκτικές στην υγρασία όσο οι κατασκευές από μπετόν και τούβλα στην Ευρώπη.

 Έτσι, κάθε διείσδυση νερού μέσα από το σύστημα της θερμοπρόσοψης μπορούσε να έχει πολύ οδυνηρές συνέπειες για την τοιχοποιία: διάβρωση, σήψη, σκουριές και κυρίως μούχλα.

Στις ΗΠΑ λοιπόν σιγά σιγά άρχισαν να κατασκευάζουν θερμοπροσόψεις με ενσωματωμένη αποστράγγιση σε αντιδιαστολή με τα δικά μας συστήματα που δεν περιέχουν πρόβλεψη για αποστράγγιση και βασίζονται στη στεγανότητα των επιχρισμάτων και της στρώσης βάσης.


Για τις καλύτερες τιμές σε εξωτερική μόνωση / θερμομόνωση  τοίχων - θερμοπρόσοψη σε Θεσσαλονίκη - Αθήνα - Αττική μπορείτε να μας τηλεφωνείτε στο 2310 428900 / 2310 402154.


ΕΡΩΤΗΣΗ Νο 10


Ποια είναι τα κύρια μέρη ενός συστήματος θερμοπρόσοψης/εξωτερικής θερμομόνωσης τοίχου;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα κύρια μέρη ενός συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης/θερμοπρόσοψης είναι τρία:

- η θερμομόνωση
- η ενισχυμένη στρώση βάσης
- η τελική διακοσμητική στρώση.

1. Η θερμομόνωση
 
Αποτελεί προφανώς το σπουδαιότερο και κεντρικότερο μέρος του συστήματος. Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται κυρίως η διογκωμένη πολυστερίνη - γραφιτούχα ή απλή - (EPS) και η εξηλασμένη πολυστερίνη (XPS) με τις κατάλληλες προδιαγραφές.

Το πάχος της θερμομόνωσης προκύπτει από μελέτη έτσι ώστε να ικανοποιεί τον ισχύοντα θερμομονωτικό κανονισμό. Η τοποθέτηση των θερμομονωτικών γίνεται με ένα συνδυασμό συγκόλλησης με ρητινούχες τσιμεντοειδείς κόλλες και μηχανικής στήριξης με πλαστικά στηρίγματα κατάλληλων προδιαγραφών.

2. Ενισχυμένη στρώση βάσης

Η στρώση αυτή έχει σαν ψυχή της το αλκαλίμαχο υαλόπλεγμα θερμοπρόσοψης. Πρόκειται για ένα πλέγμα από ίνες γυαλιού με συνηθισμένο κάνναβο 4x4mm ή  5x5mm και βάρος ως επι το πλείστον στα 160gr / m2.

Το υαλόπλεγμα εγκιβωτίζεται σε μια παχιά στρώση ρητινούχας τσιμεντοειδούς κόλλας (συνήθως της ίδιας που χρησιμοποιείται για τη συγκόλληση των θερμομονωτικών πλακών) και δημιουργεί έναν ισχυρό μανδύα που προστατεύει το σύστημα από πιθανές κρούσεις και ρηγματώσεις, ενώ παράλληλα αποτελεί την ιδανική βάση για το τελικό διακοσμητικό επίχρισμα.

Η αντοχή του συστήματος στη ρηγμάτωση εξαρτάται πολύ από τη σωστή επιλογή και τοποθέτηση του υαλοπλέγματος.

3. Η τελική διακοσμητική στρώση

Υπάρχουν πλέον τόσες επιλογές κοκκομετρίας, υφής και αποχρώσεων που μπορεί να ικανοποιηθεί ακόμη και ο πιο απαιτητικός αρχιτέκτονας. Η τάση είναι προς τη χρησιμοποίηση έτοιμων σε μορφή πάστας ακρυλικών ή και σιλικονούχων σοβάδων.

Επίσης χρησιμοποιούνται έτοιμα συμβατικά επιχρίσματα βελτιωμένα με πολυμερή που διατίθενται σε σάκους υπό μορφή σκόνης.

Η τελική διακοσμητική στρώση είναι και το πιο ακριβό μέρος του συστήματος όπως επίσης το μέρος που χρειάζεται τη μεγαλύτερη δεξιότητα. Τα συνεργεία που δουλεύουν έγχρωμους ακρυλικούς σοβάδες θα πρέπει στην κυριολεξία να κεντάνε!

Για τις καλύτερες τιμές σε εξωτερική μόνωση / θερμομόνωση  τοίχων - θερμοπρόσοψη σε Θεσσαλονίκη - Αθήνα - Αττική μπορείτε να μας τηλεφωνείτε στο 2310 428900 / 2310 402154.


ΕΡΩΤΗΣΗ Νο 11

Τα συστήματα εξωτερικής μόνωσης τοίχων / θερμοπρόσοψης μπορούν να θεωρηθούν στεγανά;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εξαρτάται από την ποιότητα της κατασκευής και από το πόσο ακολουθούνται οι προδιαγραφές των παραγωγών των συστημάτων αυτών. Όλα βέβαια τα συστήματα κάλυψης και φινιρίσματος ενός τοίχου έχουν τα τρωτά τους σημεία.


Όσον αφορά στη στεγανοποίηση το πρόβλημα σχεδόν πάντα ξεκινάει από ορισμένα ειδικά σημεία.
 Σαν τέτοια σε μια θερμοπρόσοψη/εξωτερική θερμομόνωση μπορούν π.χ. να θεωρηθούν:

- όλα τα σημεία διείσδυσης και στήριξης μηχανημάτων και προσαρτημάτων και δικτύων: λεπτομέρειες γύρω από κλιματιστικά, βρύσες, τέντες, σωληνώσεις κλπ.

- σημεία συναρμογής της θερμοπρόσοψης με παράθυρα, πόρτες, δάπεδα, οροφές κλπ.

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αυτό είναι το θέμα που θα αποδειχθεί το πιο προβληματικό με τα συστήματα θερμοπρόσοψης/εξωτερικής θερμομόνωσης στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν σαφείς και λεπτομερειακές οδηγίες από τους παραγωγούς των συστημάτων, αλλά κι αν υπήρχαν, δεν θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν αξιόπιστα από τα συνεργεία.

Μπορεί στην Ελλάδα να μην έχουμε τα προβλήματα των Η.Π.Α. στις οποίες λόγω της ελαφριάς τους δόμησης έγινε ένας χαμός, αλλά σίγουρα θα έχουμε κι εμείς προβλήματα, γιατί το νερό δεν αστειεύεται. Θα υπάρξει σωρεία αισθητικών προβλημάτων και βεβαίως και λειτουργικών σε μικρότερη έκταση.



ΕΡΩΤΗΣΗ Νο 12

Τι γίνεται με την αντοχή σε κρούση ενός συστήματος θερμοπρόσοψης  / εξωτερικής θερμομόνωσης; Έχουμε ακούσει διάφορα...


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όντως σε αρκετά συστήματα θερμοπρόσοψης/εξωτερικής θερμομόνωσης φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα. Όχι λίγες φορές διαπίστωσα ότι πολλά συστήματα βούλιαζαν με απλή πίεση του αντίχειρα. Αυτό είναι απαράδεκτο, γιατί είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν πολλοί τραυματισμοί και όταν υπάρξουν τραυματισμοί, θεραπεύονται αρκετά δύσκολα.


Αν δεν θεραπευθούν, δίνουν στο νερό την ευκαιρία για περισσότερο δράση πέραν της σαφούς αισθητικής υποβάθμισης της θερμοπρόσοψης.

Οι ελαφροβαρείς επενδύσεις έχουν αυτό το πρόβλημα και βέβαια κάπου πρέπει να υπάρχει ένα όριο στο πόσο λεπτό ή ελαφρύ είναι το πάχος της στρώσης βάσης και το πάχος της τελικής διακοσμητικής στρώσης.



ΕΡΩΤΗΣΗ Νο 13

Χρειάζεται από μέρους μου κάποιο σχήμα συντήρησης για τη θερμοπρόσοψη / εξωτερική μόνωση του τοίχου μου;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν υπάρχει τίποτα που να μη χρειάζεται συντήρηση κι αυτό ισχύει επίσης για μια εξωτερική μόνωση.


Προσέχετε τα εξής:

- Να ελέγχετε περιοδικά τη στεγανότητα της θερμοπρόσοψης:


* εξετάστε την κατάσταση των αρμοκάλυπτρων
* δείτε σε τι κατάσταση βρίσκονται οι μαστίχες των αρμών: μήπως ξεκόλλησαν, μήπως ξεράθηκαν;

- να επιδιορθώνετε όλες τις τρύπες, όλα τα σπασίματα και τις μεγάλες ρωγμές - να πλένετε που και που τις προσόψεις ιδιαίτερα όταν έχουν πιάσει βρωμιά, μούχλα, άλγη κλπ. - εξετάστε το ενδεχόμενο βαφής/φρεσκαρίσματος με ένα καλό, ατμοδιαπερατό, ελαστομερές χρώμα.


Για τις καλύτερες τιμές σε εξωτερική μόνωση / θερμομόνωση  τοίχων - θερμοπρόσοψη σε Θεσσαλονίκη - Αθήνα - Αττική μπορείτε να μας τηλεφωνείτε στο 2310 428900 / 2310 402154.



ΕΡΩΤΗΣΗ Νο 14


Πόσο καιρό λειτουργικής ζωής να περιμένω για τη θερμοπρόσοψη / εξωτερική μόνωση των τοίχων μου;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Με καλή κατασκευή και σωστή συντήρηση θα πρέπει να περιμένετε μια ζωή πολλών δεκαετιών.



ΕΡΩΤΗΣΗ Νο 15


Υπάρχει κάποια εγγύηση για τη θερμοπρόσοψη / εξωτερική μόνωση τοίχων;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Με το δεδομένο ότι η θερμοπρόσοψη/εξωτερική θερμομόνωση είναι μια κοστοβόρα δουλειά θα έπρεπε να υπάρχει ένα είδος εγγύησης. Δεν έχει όμως περιπέσει στην αντίληψή μου κάτι τέτοιο σε σχέση με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Ίσως είναι πολύ νωρίς για τέτοια (ή πολύ αργά...). Το θέμα βέβαια είναι και σε τι ακριβώς θα συνίσταται μια εγγύηση, εάν υπάρχει. Η εκπλήρωση της θερμομονωτικής αποστολής της είναι μάλλον δεδομένη.


Δεν είναι δεδομένα όμως:

- Η αισθητική της αρτιότητα που μπορεί να υποστεί πολύ σοβαρά πλήγματα από την υγρασία και κάποιες βίαιες μηχανικές καταπονήσεις.


- Η στεγανότητά της που μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω από δεκάδες αστοχίες σε όλα τα ειδικά σημεία.

 - Η αντοχή της σε κρούση που μπορεί να δημιουργήσει εστίες προβλημάτων.

- Η σωστή συγκόλληση των στρώσεων μεταξύ τους. Είναι πάντα πιθανό να δημιουργηθούν αποκολλήσεις από κακή εφαρμογή.

Με την παρούσα ανάρτηση/σειρά αναρτήσεων πιστεύω πως κάλυψα τα συνηθέστερα θέματα τα σχετικά με θερμοπρόσοψη/εξωτερική θερμομόνωση. Περισσότερα στο σύντομο μέλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες πάνω στη θερμοπρόσοψη - εξωτερική μόνωση / θερμομόνωση  τοίχου, για κόστος και τιμές τετραγωνικού μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 2310 402154 - Θεσσαλονίκη .
 
Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM


Τα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων και λοιπών επιμέρους στοιχείων ανήκουν στη Macon ΑΤΕΕ. Απαγορεύεται η ανατύπωση, αναπαραγωγή, δημοσίευση και γενικά οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλλευση ή διάδοση οποιουδήποτε στοιχείου σε έντυπη, ηλεκτρονική, ψηφιακή ή άλλη μορφή και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια της!


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου