Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Ψυχρά χρώματα - θερμομονωτικά χρώματα (;) για ταράτσες: Η ψυχρή αλήθεια (1)









Για ψυχρά χρώματα ταρατσών υψηλών προδιαγραφών σε λογικές τιμές καλέστε στο 2310 428900.


Το άρθρο αυτό γράφεται σε μια προσπάθεια να διαχωρίσουμε τους μύθους που περιβάλλουν τα ψυχρά χρώματα - συχνά αποκαλούμενα και σαν θερμομονωτικά χρώματα -  από τις στέρεες αλήθειες.


1. Τι είναι τα ψυχρά χρώματα;


Είναι ελαστομερείς επιστρώσεις μικρού πάχους που διαθέτουν δύο βασικά χαρακτηριστικά:

α) Υψηλό συντελεστή ανακλαστικότητας SR,πράγμα που σημαίνει ότι ανακλούν πίσω στο περιβάλλον το μεγαλύτερο ποσοστό της ηλιακής ενέργειας που προσπίπτει πάνω στις επιφάνειες που επικαλύπτουν - τις ταράτσες εν προκειμένω. 

Αυτό σημαίνει ότι λιγότερη θερμότητα περνάει και προωθείται προς τους υποκείμενους χώρους διαβίωσης. Αυτός ο συντελεστής στα πιο πολλά ψυχρά χρώματα είναι γύρω στο 0.85,λίγο πάνω, λίγο κάτω.

β) Υψηλό επίσης συντελεστή θερμικής εκπομπής ε που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ικανότητα της επιχρισμένης ταράτσας να επανεκπέμπει στο περιβάλλον τη θερμότητα που έχει ήδη απορροφηθεί. 

Αυτός ο συντελεστής στα πιο πολλά ψυχρά χρώματα είναι μεγαλύτερος του 0.85 και μικρότερος του 0.90.

Ο δείκτης ανακλαστικότητας SRI ( Solar Reflective Index) ενσωματώνει σε ένα αδιάστατο μέγεθος τα δύο ανωτέρω χαρακτηριστικά και μπορεί να υπολογισθεί με διάφορα λογισμικά που ενδεχομένως θα βρείτε δωρεάν στο διαδίκτυο.

 Στα πιο πολλά ψυχρά χρώματα κυμαίνεται ανάμεσα στο 105-110. Το νούμερο αυτό αφορά μια φρεσκοεπιχρισμένη ταράτσα και μπορεί να μειωθεί σημαντικά με την πάροδο του χρόνου.


2. Ευσταθεί ο όρος θερμομονωτικά χρώματα;;


Όχι βέβαια! Για να μιλάμε για θερμομόνωση θα πρέπει να έχουμε μια υπολογίσιμη θερμική αντίσταση κι αυτό δεν έχει νόημα για τόσο λεπτές επιστρώσεις. Πιο σωστό είναι να λέμε θερμοανακλαστικά χρώματα.


3. Μα εδώ φέρνουν παραδείγματα με κάτι εξωπραγματικούς συντελεστές θερμοαγωγιμότητας και μιλάνε για συγκρίσιμα μεγέθη με αρκετά εκατοστά πάχους εξηλασμένης πολυστερίνης και άλλων γνωστών θερμομονωτικών υλικών!


Δεν ισχύει τίποτα από αυτά! Εξ' άλλου όσο μικρό και να είναι το λ του υλικού-θαύματος,δεν υπάρχει υπολογίσιμη θερμική αντίσταση αν μιλάμε για τόσο μικρά πάχη επιστρώσεων. 


4. Δηλαδή με τίποτα αυτά τα ψυχρά ή "θερμομονωτικά" χρώματα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν ή να υποκαταστήσουν τη συμβατική θερμομόνωση;


Καλά θα ήταν,αλλά με τίποτα!

 Η θερμομόνωση θα έχει για πολλά χρόνια ακόμη την μορφή αυτή που γνωρίζουμε,δηλαδή πλακών αρκετών εκατοστών πάχους που προσπαθούν να περικλείσουν μέσα τους αέρα ή κάποιο άλλο αέριο σε ακινησία.

Κι αν αποδεχθούμε ότι τα ψυχρά χρώματα βοηθάνε ως προς τη θερμομόνωση το καλοκαίρι,δεν μπορούν να κάνουν κάτι για το χειμώνα.


5. Τελικά υπάρχουν λόγοι για να χρησιμοποιήσουμε ψυχρά χρώματα στις ταράτσες ή δεν προσφέρουν τίποτα και δεν αξίζουν τον κόπο;


Σαφώς και υπάρχουν λόγοι να τα χρησιμοποιούμε και τα ψυχρά χρώματα είναι εδώ για να μείνουν. 
Απλά θα πρέπει να προσπαθήσουμε να βάλουμε τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις γιατί πολύ καταναλωτές είναι κακοπληροφορημένοι και παρασύρονται σε άσκοπες δαπάνες.


Καλό είναι να ρίξετε και μια ματιά στο άρθρο αυτό για την ακακλαστική μόνωση:



Ανακλαστική μόνωση : τιμή - τοποθέτηση - είδη (2)



Τέλος του 1ου μέρους

Το 2ο μέρος μπορείτε να το διαβάσετε εδώ:


Ψυχρά χρώματα - θερμομονωτικά χρώματα (;) για ταράτσες: Μύθοι και αλήθειες!


Για ψυχρά χρώματα ταρατσών υψηλών προδιαγραφών σε λογικές τιμές καλέστε στο 2310 428900.


Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM 



Τα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων και λοιπών επιμέρους στοιχείων ανήκουν στη Macon ΑΤΕΕ. Απαγορεύεται η ανατύπωση, αναπαραγωγή, δημοσίευση και γενικά οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλλευση ή διάδοση οποιουδήποτε στοιχείου σε έντυπη, ηλεκτρονική, ψηφιακή ή άλλη μορφή και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια της!


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου