Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Στεγανοποίηση / στεγάνωση τοιχίων υπογείου με επαλειφόμενα (3)




Για στεγανοποίηση / στεγάνωση τοιχίων υπογείου καλέστε μας στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.


Ρίξτε πρώτα μια ματιά στο 2ο μέρος αυτού του άρθρου:


Στεγανοποίηση / υγρομόνωση τοιχίων υπογείων με αυτοκόλλητες ασφαλτικές μεμβράνες (2)



3. Στεγανοποίηση / στεγάνωση τοιχίων υπογείου με επαλειφόμενα

3.1 Ελαστομερή επαλειφόμενα

Χρησιμοποιούνται κυρίως ασφαλτικά ελαστομερή υλικά ή ασφαλτοπολυουρεθανικά. 

Πρέπει να είναι αρκετά πλούσια σε στερεά ώστε να μπορούν να σχηματίσουν ένα σχετικά παχύ φιλμ για να μπορούν να ανθίστανται σε συνθήκες προσωρινής υδροστατικής πίεσης.

Με την κατάλληλη προσαρμογή των ρεολογικών χαρακτηριστικών τους μπορούν να εφαρμοσθούν με πινέλο ρολό ή σπάτουλα.

Σχηματίζουν μια μόνιμα ελαστομερή μεμβράνη που δεν ξηραίνεται με το χρόνο και μπορεί να σφραγίσει υπάρχουσες και μελλοντικές ρωγμές.

Να επαναλάβουμε ότι τα κοινά ασφαλτικά γαλακτώματα είναι ατελέσφορα για  στεγανοποίηση / στεγάνωση τοιχίων υπογείου όπου μπορούν να υπάρξουν έστω και στιγμιαίες υδροστατικές πιέσεις.

Επίσης ψαθυροποιούνται γρήγορα με την εξάτμιση των πτητικών συστατικών τους και βέβαια δεν μπορούν να στεγανοποιήσουν ακόμη και μικρές ρωγμές


3.2 Τσιμεντοειδή επαλειφόμενα

Είναι πλέον μια κλασσική λύση για τη στεγανοποίηση / στεγάνωση τοιχίων υπογείου και δεν χρησιμοποιούνται μόνο από την εσωτερική / αρνητική  πλευρά αλλά και από την εξωτερική / θετική.

Είναι εύκολα στη χρήση και αναλαμβάνουν με ευχέρεια υδροστατικές πιέσεις, γι αυτό άλλωστε αποτελούν την προτιμητέα λύση για πισίνες και δεξαμενές.

Το πρόβλημα με αυτά είναι η ακαμψία τους και σε περίπτωση καθιζήσεων θα υπάρξουν αστοχίες.

Για το λόγο αυτό προτιμώνται τα εύκαμπτα,δύο συστατικών τσιμεντοειδή συστήματα τύπου Kristoflex και μάλιστα οπλισμένα με αλκαλίμαχα υαλοπλέγματα μικρής βροχίδας όπως το Vertex R51.

Να αναφέρουμε τέλος την περίπτωση των μπεντονιτικών μεμβρανών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για καλουπωμένες επιφάνειες.


Η προσεκτική στεγανοποίηση / στεγάνωση τοιχίων του  υπογείου σας θα σας απαλλάξει από σωρεία μελλοντικών προβλημάτων σε σχέση με την υγρασία.


Η αλήθεια είναι ότι οι υπόγειες κατασκευές είναι αναντίρρητα το βασίλειο της υγρασίας και ότι ο αγώνας εναντίον της - παρά την τεχνολογική εξέλιξη υλικών και συστημάτων - είναι άνισος.

Αλλά αυτό δεν μας απαλλάσσει από την υποχρέωση να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την κατασκευή μας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρέπει να ποντάρουμε στα παλιάς τεχνολογίας υλικά μόνο και μόνο για λόγους κακώς εννοούμενης οικονομίας


Για στεγανοποίηση / στεγάνωση τοιχίων υπογείου,τηλεφωνήστε στους ειδικούς στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.



Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου