Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Στεγανοποίηση με τσιμεντοειδή: Ενός ή δύο συστατικών;







Τα τσιμεντοειδή υλικά στεγανοποίησης χρησιμοποιούνται κυρίως σε υπόγεια,δεξαμενές και πισίνες.

Σε αντίθεση με τα ελαστομερή υλικά κάνουν χημικό δεσμό με το υπόστρωμα κι έτσι μπορούν να παραλάβουν και  αρνητικές πιέσεις.

Αρνητικές λέγονται οι πιέσεις όταν το νερό βρίσκεται στην πίσω πλευρά του τσιμεντοειδούς τείνοντας να το αποκολλήσει από το υπόστρωμα. Τέτοια περίπτωση είναι η στεγανοποίηση ενός υπογείου από την εσωτερική πλευρά.

Αντίθετα στις θετικές πιέσεις το νερό βρίσκεται μπροστά από το τσιμεντοειδές και το πιέζει προς το υπόστρωμα,δηλαδή η κατάσταση είναι πιο ευμενής από πλευράς πιθανοτήτων αποκόλλησης.

Έτσι τα τσιμεντοειδή στεγανοποιητικά αντέχουν περισσότερο στις θετικές παρά στις αρνητικές πιέσεις.

Τα μονοσυστατικά τσιμεντοειδή γενικά ανακατεύονται μόνο με νερό ενώ τα δύο συστατικών ανακατεύονται με την συνοδευτική - ακρυλική ως επί το πλείστον - ρητίνη.

Είναι λογικό η ύπαρξη της ελαστικοποιητικής ρητίνης να αδυνατίζει το χημικό δεσμό του τσιμεντοειδούς με το υπόστρωμα και άρα να κάνει τα υλικά αυτά ακατάλληλα για σημαντικές αρνητικές πιέσεις. Στις περιπτώσεις αυτές προτιμάμε τα τσιμεντοειδή ενός συστατικού και κατ' εξαίρεση τα δύο συστατικών,εύκαμπτα όταν οι αρνητικές πιέσεις δεν ξεπερνούν το 1bar (περίπου 10 μέτρα στήλης νερού).

Από την άλλη τα εύκαμπτα προϊόντα είναι ιδανικά για υποστρώματα που υφίστανται δονήσεις ή μικρομετακινήσεις που μπορεί να οφείλονται και σε θερμοκρασιακές διαφορές.

Επιπλέον η ρητίνη ενισχύει τη στεγανοποιητική ικανότητα του υλικού και το κάνει σαφώς προτιμητέα λύση για περιπτώσεις ύπαρξης θετικής υδροστατικής πίεσης όπως συμβαίνει με τις πισίνες και τις δεξαμενές αποθήκευσης νερού πόσιμου ή μη.

Επίσης όταν υπάρχουν διάσπαρτες ρωγμές στο υπόστρωμα τα δύο συστατικών υλικά ενισχυμένα με ένα αλκαλίμαχο υαλόπλεγμα με μικρο μάτι μπορούν να σώσουν την κατάσταση.

Το σύστημά μας:

1. Kristeau: μονοσυστατικό, τσιμεντοειδές επαλειφόμενο
2. Kristoflex: δύο συστατικών τσιμεντοειδές επαλειφόμενο
3.Kristop: ακαριαίας πήξης κονίαμα για προστεγανοποίηση
4. Kristolithe: επισκευαστικό γενικής χρήσης
5.Krimastic: εύκαμπτο επισκευαστικό κονίαμα

Ρίξτε μια ματιά και σ' αυτό το χρήσιμο άρθρο:

Στεγανοποίηση με τσιμεντοειδή: Τα θανάσιμα λάθη


Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.

Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου