Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Μονωτικά υλικά: Βασικές γνώσεις για όλους (1)









Μονωτικά υλικά είναι όλα τα υλικά που προσφέρουν μόνωση από ήχο,υγρασία,θερμότητα κλπ αλλά συνηθίσαμε με τον όρο αυτό να εννοούμε τα θερμομονωτικά υλικά,αυτά δηλαδή που επιβραδύνουν τη διέλευση της θερμότητας από τη μάζα τους.

Tα λιγότερο πυκνά σώματα είναι καλύτερα μονωτικά υλικά γιατί άγουν πιο δύσκολα τη θερμότητα. Όσο πιο πυκνά είναι τόσο πιο κοντά βρίσκονται τα άτομά τους και τόσο πιο εύκολα μεταφέρεται η θερμότητα από το ένα στο άλλο.

Άρα τα αέρια είναι καλύτερα μονωτικά υλικά από τα υγρά κι αυτά με τη σειρά τους από τα στερεά.

Όσο περισσότερη μόνωση έχουμε,τόσο λιγότερη ενέργεια διαφεύγει και τόσο λιγότερο φουσκώνει ο λογαριασμός της θέρμανσης αλλά και μειώνεται η μόλυνση της ατμόσφαιρας και το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
 Από ένα σημείο και μετά, η απόσβεση του σχετικού κόστους ολοκληρώνεται και στο εξής η μόνωση παράγει χρήμα για την τσέπη μας.

Είναι γεγονός ότι οι πιο σύγχρονες μορφές θέρμανσης είναι και πιο αποτελεσματικές επειδή καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια για να παράξουν την ίδια θερμική ενέργεια.

 Το πρόβλημα είναι πως να περιορίσουμε τη διαφυγή της προς τα έξω, κι εδώ είναι που υπεισέρχονται τα μονωτικά / θερμομονωτικά υλικά για να δημιουργήσουν μια ζώνη,ένα μανδύα που να μπλοκάρει τη διέλευση της θερμότητας.

Αν προσπαθούσαμε να ποσοτικοποιήσουμε σε ποσοστά τη διαφυγή της θερμότητας από το σπίτι θα μπορούσαμε να δώσουμε με μια καλή προσέγγιση τα παρακάτω νούμερα:

- δώμα - στέγη:25%
- τοίχοι : 35%
- κουφώματα:25%
- πατώματα: 15%

Όλα τα μονωτικά υλικά λειτουργούν λίγο πολύ με το ίδιο concept: εκμεταλλεύονται τη μεγάλη μονωτική ικανότητα του αέρα,ιδιαίτερα όταν αυτός βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας για να εμποδίζεται η μεταφορά ενέργειας με συναγωγή. 
Το ζητούμενο λοιπόν είναι να εγκλωβίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα στη μάζα τους μειώνοντας παράλληλα το στερεό υλικό τους.

Αυτό ισχύει τόσο για τους πλαστικούς αφρούς όσο και για τα ινώδη υλικά. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε κλειστές κυψελίδες με αέρα ενώ στη δεύτερη θύλακες αέρα ανάμεσα στις ίνες.

Στα επόμενα θα πούμε ανάμεσα σε άλλα και κάποια πράγματα για τα βασικά θερμομονωτικά υλικά.

Για περισσότερες πληροφορίες πάνω στα μονωτικά υλικά μπορείτε να καλείτε στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.

Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM 





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου