Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Βάφοντας το σπίτι: Τα πιο συνηθισμένα λάθη του ερασιτέχνη βαφέα! (1)








Η κρίση έχει αναγκάσει πολύ κόσμο να βάφει μόνος του το σπίτι του. Θα δούμε εδώ τα συνηθισμένα λάθη που κάνει και που με λίγη προσοχή μπορούν να αποφευχθούν.


1. Έλλειψη προετοιμασίας 

Η ψυχολογία και η βιασύνη να τελειώσουμε μας ωθεί στο να βιαστούμε,να "πλακώσουμε" τη δουλειά αλλά μια δουλειά είναι τόσο καλή όσο και το υπόστρωμα πάνω στο οποίο εκτελείται.

Οι τοίχοι θα πρέπει να καθαριστούν αλλιώς θα εγκλωβίσουμε στο φιλμ του χρώματος σκόνες,βρωμιές,τρίχες κλπ. 

Χρειάζεται ένα γρήγορο πέρασμα με απορροφητική σκούπα και μετά ένα απαλό πλύσιμο με πανί / βετέξ μουσκεμένο σε νερό με πολύ λίγο ξύδι.

Αγοράστε ταινίες απομονωτικές για τα κουφώματα κλπ. αλλά όχι τις απλές χαρτοταινίες που αφήνουν υπολείμματα. Προτιμήστε τις ειδικές για βαφείς.

Εξαλείψτε όλα τα αίτια που προκαλούν υγρασία πριν συνεχίσετε. 
Για παράδειγμα αν στη βάση των τοίχων εκδηλώνονται συμπτώματα υγρασίας θα πρέπει να εντοπίστε το αίτιο της και να το θεραπεύσετε.

Σε μια τέτοια περίπτωση - για παράδειγμα -  μπαίνει νερό κάτω από τα σοβατεπί ή τα κατωκάσια και σιγά σιγά ανεβαίνει τριχοειδώς και ξεθυμαίνει στην εσωτερική βάση των τοίχων.
 Αν κάνουμε στα σημεία πιθανής εισόδου του νερού ένα γαζί με μια ουδέτερη σιλικόνη, λύσαμε το πρόβλημα και δεν θα μας απασχολήσει ξανά.

Τοίχοι με μούχλα θα πρέπει πιθανότατα να θερμομονωθούν για να μην έχουμε ξανά παρόμοια προβλήματα.

Τυχόν ρωγμές θα πρέπει να διευρυνθούν και να γεμίσουν με μια βαφόμενη - ακρυλική συνήθως - καλής ποιότητας ελαστική μαστίχη.

Όπου υπάρχει ανάγκη θα γίνουν ψιλοστοκαρίσματα και όπου υπάρχουν παλιά gloss χρώματα θα πρέπει να γυαλοχαρτιστούν για να αγριέψουν λίγο έτσι ώστε να "δαγκώσει" σωστά η επόμενη στρώση.

2. Αποφυγή ασταριού / primer

Τις περισσότερες φορές θα χρειαστεί ένα αστάρι που θα προετοιμάσει την επιφάνεια,θα ευκολύνει την πρόσφυση, θα αυξήσει την καλυπτικότητα,θα ρυθμίσει την απορροφητικότητα και θα βελτιώσει το φινίρισμα και την εμφάνιση. Είναι απαραίτητο σε νέες κατασκευές και σε πορώδεις επιφάνειες.


Τέλος του 1ου μέρους. Δείτε το 2ο μέρος εδώ:



Βάφετε το σπίτι σας; Αποφύγετε αυτά τα λάθη! (2)


Για χρώματα / βαφές με όλα τα παρελκόμενά τους και τα προετοιμαστικά τους υλικά καλέστε στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.

Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου