Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Θερμομονωτικά χρώματα: Υπάρχουν όντως; Είναι αποτελεσματικά;








Υπάρχουν όπως υπάρχει και ο Άι Βασίλης...

Για να τρέφουν τη φαντασία των μεγάλων και ολίγον τι αφελών παιδιών!

Καλά θα ήταν,θα γλιτώναμε και από τη συμβατική εξωτερική  ή εσωτερική θερμομόνωση με τα μεγάλα πάχη και τα αντίστοιχα μεγάλα κόστη. Αλλά φευ!

Ή μήπως οι μηχανικοί και οι δομοφυσικοί καθεύδουν βαθέως και δεν μυρίστηκαν τις συγκλονιστικές ανακαλύψεις των πρωτοπόρων ερευνητών;
 Λίγο δύσκολο όλοι μαζί και για τόσο καιρό!

Οι παραγωγοί και οι πλασιέ αυτών των χρωμάτων κάνουν δηλώσεις που αψηφούν τους νόμους της φυσικής....

Υπάρχουν, λένε, κάποια χρώματα που βασίζονται συνήθως σε μια μυστική νανοτεχνολογία της NASA με κενούς κεραμικούς κόκκους που μπλοκάρουν τη θερμότητα και δεν της επιτρέπουν  να βγει προς τα έξω.

Η θερμομόνωση έτσι όπως την γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες βασίζεται στη μονωτική δύναμη του αέρα που είναι εγκλωβισμένος σε φυσαλίδες  στα αφρώδη υλικά (π.χ. πολυστερίνη) ή σε θύλακες  στα ινώδη (π.χ. πετροβάμβακας).

Σε ένα ικανό πάχος, που ο κανονισμός το δίνει στα 7-9 εκατοστά συνήθως,τα υλικά αυτά κατορθώνουν να επιβραδύνουν σημαντικά τη μετάδοση της θερμότητας από την εσωτερική προς της εξωτερική παρειά τους.

 Στα υλικά αυτά μπορεί να αποδοθεί μια συγκεκριμένη θερμική αντίσταση, κάτι που είναι αδύνατον με τα θερμομονωτικά χρώματα που το πάχος τους μετριέται σε δέκατα του χιλιοστού.

Υπάρχει Φυσική,όχι μαγεία!

Το ίδιο ισχύει και για τα θερμομονωτικά χρώματα εξωτερικής εφαρμογής:

Θερμομονωτικά χρώματα νανοτεχνολογίας και άλλα διαλεχτά παραμύθια (1)


Συνεπώς δεν μπορούμε να βασιστούμε στα θερμομονωτικά χρώματα για τη θερμομόνωση του σπιτιού μας προς το παρόν αλλά και στο ορατό μέλλον.

Ίσως κάποτε η επιστήμη να κάνει άλματα που τώρα φαίνονται αδύνατα.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.


Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM 





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου