Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Μονώσεις ταρατσών - επισκευή - συντήρηση: Ασφαλτόπανο πάνω σε παλιό ασφαλτόπανο (1)








Η στεγανοποίηση έχει έναν δεδομένο λειτουργικό χρόνο ζωής κι αργά ή γρήγορα θα κληθούμε να επέμβουμε με κάποιο είδος επισκευής,συντήρησης,αποκατάστασης,επιδιόρθωσης ή και πλήρους ανακαίνισης της στεγανοποιητικής στρώσης που στο 95% των περιπτώσεων είναι κάποιο είδος ασφαλτόπανου.

Το πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η λειτουργική ζωή ενός ασφαλτόπανου εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους με κυριότερες:

- το είδος και την ποιότητα του ασφαλτόπανου 

- το πάχος του

- το είδος της επικάλυψής του

- το κλίμα και την ηλιοφάνεια της περιοχής

- την ποιότητα της εφαρμογής του 

- τυχόν σχεδιαστικά λάθη στο σύστημα της θερμοϋγρομόνωσης

- τη σωστή ή μη χρήση της ταράτσας κλπ.

Στόχος είναι πάντα στα πλαίσια της αειφορίας / βιωσιμότητας να μη ξηλώνουμε και πετάμε τις υπάρχουσες στεγανοποιήσεις αλλά να τις διατηρούμε και να επεμβαίνουμε επάνω τους αν αυτό είναι - ή μπορεί με λελογισμένες επιδιορθωτικές επεμβάσεις - να γίνει εφικτό. 

Θέλουμε να αποφύγουμε τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο που θα έχει η αποξήλωση και η απόρριψη τόνων από μπάζα, ιδιαίτερα στην Ελλάδα που δεν υπάρχουν διαδικασίες ανακύκλωσης γι αυτά.

Όταν υπάρχει θερμομόνωση που μπορεί να είναι κατεστραμμένη από το νερό χωρίς ελπίδα ανάκτησής της,το πρόβλημα της αποκατάστασης είναι σαφώς πιο πολύπλοκο γιατί μια τέτοια θερμομόνωση θα πρέπει να απορρίπτεται. 

Αυτό είναι κάτι που εξετάζεται κατά περίπτωση αλλά πολλές φορές θα πρέπει να προχωρήσουμε στη απόρριψη του θερμομονωτικού υλικού και σε διαδικασίες στεγνώματος του υποστρώματος που μπορεί να περιλαμβάνουν και άνοιγμα οπών στην πλάκα, δίνοντας διέξοδο σε μεγάλες ποσότητες εγκλωβισμένου νερού ( όχι και σπάνιο το φαινόμενο).
Μερικές φορές μπορούμε να γλιτώσουμε με τη σωστή προσθήκη εξατμιστήρψν μονώσεων.

Αν το θέμα μας είναι μόνο η φθορά του ασφαλτόπανου τότε τα πράγματα είναι απλούστερα.

Το βασικό κριτήριο για το πως θα προχωρήσουμε στην  επισκευή,αποκατάσταση,επιδιόρθωση είναι η στρώση προστασίας του υφιστάμενου ασφαλτόπανου που μπορεί να είναι κάποιο είδος ψηφίδας φυσικής ή τεχνητής,φύλλο αλουμινίου,λευκό χρώμα για επίτευξη ψυχρής στρώσης,χαλίκι κλπ.

Στο επόμενο μέρος θα πιάσουμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά:


Μονώσεις ταρατσών - αποκατάσταση - επιδιόρθωση: Ασφαλτόπανο πάνω σε παλιό ασφαλτόπανο (2)


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τοποθέτηση ασφαλτόπανου πάνω σε ασφαλτόπανο αλλά και με ότι έχει να κάνει με τις μονώσεις ταρατσών, μπορείτε να καλείτε στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.

Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM 





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου