Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Ασφαλτόπανα για στεγανοποίηση ταράτσας: οπλισμοί ενίσχυσης (2)







2o μέρος


Αλλά οι μη υφαντοί πολυεστερικοί οπλισμοί παρ' όλο ότι έχουν κερδίσει το παιχνίδι στην ενίσχυση των ασφαλτοπάνων δεν είναι χωρίς μειονεκτήματα.

Δεν έχουν καλή αντοχή στη γήρανση αλλά και στη θερμοκρασία. Αυτό επιλύεται με μια ικανή επικάλυψη από ασφαλτικό υλικό και από τις δυο πλευρές κι αυτός είναι ο λόγος που επιμένουμε για ασφαλτόπανα πάνω από 5kg/m2.
 Γιατί λίγο άστοχα να γίνει το φλόγισμα του ασφαλτοπάνου,μπορεί να καταστραφεί ο πολυεστερικός οπλισμός.

Επίσης οι πολυεστερικοί οπλισμοί δεν προσδίδουν διαστατική σταθερότητα.
 Γι αυτό πολλοί παραγωγοί στα καλά ασφαλτόπανα χρησιμοποιούν σύνθετους / composite οπλισμούς συνδυάζοντας υφάσματα ή πιλήματα από υαλοϊνες.

Άλλοι οπλισμοί είναι αυτοί που κατασκευάζονται από προϊόντα γυαλιού και μπορούν να έχουν μεγάλη διασπορά στην ποιότητα και στις αντοχές τους ανάλογα με το βάρος τους και τον τρόπο κατασκευής τους.

Τα υαλοπιλήματα αυτά εξαρτώνται πολύ από τα συνδετικά τους μέσα για τις μηχανικές τους ιδιότητες ενώ οι πολυεστέρες είναι συνήθως θερμικά συγκολλημένοι ή μηχανικά πλεγμένοι.

Υπάρχουν υφαντά και μη υφαντά προϊόντα από ίνες γυαλιού όπως υπάρχουν και υαλοπλέγματα. Τα τελευταία έχουν πολύ μεγάλες μηχανικές αντοχές αλλά μικρή ελαστικότητα και παραδοσιακά χρησιμοποιούνται σε ασφαλτόπανα με επένδυση αλουμινίου τύπου Veral.

Οι μη υφαντοί οπλισμοί από ίνες γυαλιού παράγονται με την υγρή μέθοδο,διασκορπίζοντας ίνες πάνω  σε ένα υγρό συνετικό μέσο / ρητίνη.

Υπάρχουν τόσο πολλές ποιότητες και μεγέθη ινών όπως και συνδετικών ρητινών που δεν μπορεί κανείς να βγάλει άκρη κι αυτό που μετράει τελικά είναι οι πιστοποιημένες μηχανικές αντοχές.

 Επίσης έχουν ισχυρή μνήμη,δηλαδή μια ισχυρή τάση να επανέρχονται μετά την εφαρμογή τους στην πρότερή τους κατάσταση που σημαίνει συρρίκνωση και ανάπτυξη τάσεων στην ασφαλτική μάζα.

Από την άλλη είναι πολύ ανθεκτικοί στις θερμοκρασίες και στο λιώσιμο της ασφαλτικής μάζας που αναπτύσσονται κατά τη διαδικασία του φλογίσματος με  φλόγιστρα προπανίου.

Υπάρχουν τέλος και ασφαλτόπανα με διπλό, ξεχωριστό οπλισμό. Ο διπλός οπλισμός έχει συνήθως σαν στόχο να βελτιώσει τη συμπεριφορά του ασφαλτοπάνου στη φωτιά,σε μηχανική κατάχρηση ή στην έκθεση στις καιρικές συνθήκες.

Για κάθε είδους ασφαλτόπανα για στεγανοποίηση ταράτσας μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.



Διαβάστε το 1ο μέρος αυτού του άρθρου εδώ:


Ασφαλτόπανα για μονώσεις ταρατσών: οπλισμοί ενίσχυσης (1)


Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM 



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου