Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Ασφαλτόπανα / ασφαλτικές μεμβράνες για στεγανοποίηση και προστασία σε γέφυρες από μπετόν (2)






2ο μέρος

Η διαδικασία της στεγανοποίησης μιας γέφυρας με ασφαλτικές μεμβράνες έχει ως εξής:

Εξονυχιστικός καθαρισμός του καταστρώματος από μπετόν. Οι επιφάνειες θα πρέπει να είναι στεγνές,συνεκτικές και υγιείς,χωρίς ξένα και σαθρά σώματα και χωρίς τσιμεντοεπιδερμίδες. Καθαρίζονται και τυχόν υπολείμματα από αντιεξατμιστικές μεμβράνες.

Το αστάρι συγκόλλησης των ασφαλτοπάνων είναι κομβικής σημασίας γιατί τυχόν ακατάλληλο προϊόν δεν θα μπορέσει να εγγυηθεί τη σωστή πρόσφυση του ασφαλτόπανου / ασφαλτικής μεμβράνης και μπορεί να αποτελέσει επιφάνεια ολίσθησης.

Άρα απαγορεύονται τα συνήθη ασφαλτικά αστάρια που χρησιμοποιούμε στις ταράτσες και προτείνονται ελαστομερή ασφαλτικά αστάρια διαλυτών όπως το Arco Bituprimer E

Το αστάρι απλώνεται με μια κατανάλωση 300-450ml/m2 και αφήνεται να στεγνώσει για 1-8 ώρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία και τη σύστασή του.

Τα ασφαλτόπανα γεφυρών τύπου Armex bridge επιλέγονται ανάλογα με το κλίμα της περιοχής και τις συνθήκες του υποστρώματος.

Π.χ. για μέρη με ψυχρούς χειμώνες προτιμάμε τα ελαστομερή / SBS ασφαλτόπανα και για ανώμαλα υποστρώματα προτιμάμε παχύτερα ασφαλτόπανα των 5mm.

 Επιλογή υπάρχει και ως προς την ανώτερη επιφάνεια,αυτή δηλαδή που έρχεται σε άμεση επαφή με το καυτό ασφαλτοσκυρόδεμα.

Έτσι το ασφαλτόπανο μπορεί να έχει σαν άνω επιφάνεια ψηφίδα,άμμο ή μη υφαντό πολυπροπυλένιο. Το τι θα προκριθεί για ένα συγκεκριμένο έργο εξαρτάται από ένα σύνολο παραμέτρων.

Εκείνο που είναι βασικό είναι ο οπλισμός που θα πρέπει να είναι ένας πολύ γερός,ισοτροπικός πολυεστέρας τύπου spunbond. Χρειαζόμαστε πολύ υψηλές μηχανικές αντοχές κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου και μετά.

Τα φύλλα του ασφαλτόπανου τοποθετούνται παράλληλα προς το δρόμο με πλήρη συγκόλληση και με μια επικάλυψη 8-10cm που συγκολλιέται με επιμέλεια  με φλόγιστρο προπανίου.

Το ασφαλτόπανο γυρνάει και στα κάθετα μέρη που οριοθετούν το κατάστρωμα και πρέπει να ανεβαίνει τουλάχιστον 10cm πάνω από την τελική επιφάνεια του καταστρώματος.



Τέλος του 2ου μέρους

Διαβάστε το 1ο μέρος εδώ:

Ασφαλτόπανα για στεγανοποίηση σε γέφυρες / οδογέφυρες (1)


Περισσότερες πληροφορίες για τα ασφαλτόπανα για στεγανοποίηση σε γέφυρες και ενδεικτικές τιμές μπορείτε να πάρετε στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.




Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM
 








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου