Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Ανακλαστική θερμομόνωση / ανακλαστικά φράγματα: Πώς δουλεύουν;







Τα ανακλαστικά φράγματα ή ανακλαστική θερμομόνωση χρησιμοποιούνται σαν συμπληρωματική θερμομόνωση της συμβατικής,αυτής δηλαδή που γίνεται με μεγάλα πάχη από πολυστερίνη,πετροβάμβακα και άλλα συνήθη θερμομονωτικά υλικά.


 Η θερμότητα μεταδίδεται με 3 τρόπους:

- με αγωγή (φαντασθείτε μια κατσαρόλα που περνάει στο νερό την θερμότητα της εστίας)

- με συναγωγή / μεταφορά όπου η μεταφορά γίνεται με υγρές ή αέριες μάζες ( π.χ. η θερμότητα που παίρνουμε από τα καλοριφέρ

- με ακτινοβολία

Είναι η περίπτωση που αφορά τα ανακλαστικά φράγματα. Αυτού του είδους τη θερμότητα πάμε να τιθασεύσουμε. Φαντασθείτε τη θερμότητα του ήλιου ή μιας σόμπας να σας ζεσταίνουν το πρόσωπο.

Για να μπορέσουμε να την αναχαιτίσουμε θα πρέπει να χρησιμιποιήσουμε στρώσεις που την ανακλούν προς τα πίσω και αυτό ακριβώς κάνουν τα ανακλαστικά φράγματα.

Ας πάρουμε την τυπική περίπτωση μιας κεραμοσκεπής. O ήλιος χτυπάει πάνω στα κεραμίδια και τα πυρώνει. Τα κεραμίδια απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της ακτινοβολούμενης θερμότητας και ανεβάζουν θερμοκρασία.

Σημειωτέον ότι οι ακτίνες του ηλίου στο ταξίδι τους κουβαλάνε αυτήν την αόρατη ενέργεια χωρίς απώλειες,μέχρι ακριβώς να βρουν κάποιο σώμα - τη στέγη στην προκειμένη περίπτωση - όπου προσκρούοντας πάνω της μεταδίδουν την ενέργειά τους.

Βάζοντας κάτω από τη στέγη ένα ανακλαστικό φράγμα / ανακλαστική θερμομόνωση,στέλνουμε πίσω τη θερμότητα αυτή και δεν την αφήνουμε να περάσει προς τα ενδότερα ανεβάζοντας την θερμοκρασία στο σύστημα και προκαλώντας τα όρια της συμβατικής θερμομόνωσης.

Επειδή δε είναι ελαφρύ και ανακλστικό δεν εκπέμπει προς την άλλη πλευρά παρά ελάχιστη θερμότητα.

Σ' ένα θερμό κλίμα σαν της Ελλάδας αυτό έχει νόημα να το κάνουμε! Απλά θα πρέπει να προβλέψουμε ένα κενό ελεύθερου αέρα πάχους 20-25mm μπροστά από την ανακλαστική επιφάνεια για να μη δουλεύει η μετάδοση με αγωγή.
 Κι επίσης να το τοποθετήσουμε έτσι ώστε να μη μαζεύει σκόνη με το χρόνο αλλιώς η ανακλαστικότητα θα μας κουνήσει μαντήλι!




Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM 





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου