Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Ψήνεστε το καλοκαίρι; Θερμομόνωση ταράτσας με λίγα χρήματα! (1)







Η θερμομόνωση μιας ταράτσας στη ζεστή και ηλιόλουστη Ελλάδα είναι εκ των ων ουκ άνευ αλλά τι γίνεται όταν το ταμείον είναι μείον;;

Το καλοκαίρι εκτυλίσσονται πολλά μικρά δράματα στα ρετιρέ και γενικά στους τελευταίους ορόφους της ελληνική επικράτειας.

Είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην Ευρώπη και βέβαια αυτό έχει πολλές θετικές συνέπειες. Ο ήλιος είναι ζωοδότης.

Μια από τις αρνητικές του συνέπειες είναι η υπερθέρμανση των χώρων των τελευταίων ορόφων και η εκτίναξη των θερμομέτρων σε επίπεδα πάνω από 30 βαθμούς, μια εκτίναξη που κάνει τα κλιματιστικά να αγκομαχούν στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν την κατάσταση σε υποφερτά επίπεδα.

 Και ναι μεν συνήθως το καταφέρνουν αλλά μετά αγκομαχούν και οι τσέπες μας.

Οι ταράτσες / δώματα που δεν διαθέτουν επαρκή θερμομόνωση - και συχνά καμία απολύτως - έχουν μεγάλο πρόβλημα κατά τους ζεστούς,θερινούς μήνες από την ηλιακή ακτινοβολία.

Ναι μεν υπάρχει έτσι και αλλιώς μετάδοση θερμότητας με αγωγή - από το θερμότερο εξωτερικό περιβάλλον προς το ψυχρότερο εσωτερικό - αλλά η πρόσπτωση της ηλιακής ακτινοβολίας πάνω στο εξωτερικό κέλυφος του σπιτιού και ιδιαίτερα στην ταράτσα, επιδεινώνει δραματικά την κατάσταση.

Η προστασία γίνεται με τη λεγόμενη συμβατική θερμομόνωση που είναι στην ουσία εγκλωβισμένος ακίνητος αέρας μέσα σε κάποιο σώμα και θα πρέπει να έχει πάχος αρκετά εκατοστά.

Το καλοκαίρι μπορούν όμως να βοηθήσουν και τα ψυχρά χρώματα ή γενικότερα τα ψυχρά υλικά


Ψυχρά χρώματα - θερμομονωτικά χρώματα (;) για ταράτσες: Η ψυχρή αλήθεια (1)


Η φιλοσοφία τους είναι απλή και θαυματουργή. Αν αφήσουμε την θερμική ακτινοβολία να προσπέσει πάνω στην ταράτσα ένα πολύ μεγάλο μέρος της  θα απορροφηθεί και  θα διαδοθεί σαν θερμότητα στους υποκείμενους χώρους διαβίωσης. Τα θερμόμετρα θα στήσουν τρελό χορό και τα νεύρα μας θα ακολουθήσουν.

Αν όμως δεν επιτρέψουμε στην θερμική ακτινοβολία να απορροφηθεί επιχρίοντας την ταράτσα με τα κατάλληλα ανακλαστικά υλικά και ανακλώντας το μεγαλύτερό της μέρος πίσω στη ατμόσφαιρα,το ποσοστό της μεταδιδόμενης θερμότητας θα μειωθεί δραματικά.

Αυτός είναι ο λόγος που οι ψαγμένοι παλιότεροι με το που έμπαινε το καλοκαίρι έβαφαν τις ταράτσες τους με ένα παχύ στρώμα από ασβεστοπολτό.

 Δεν μπορείτε καν να φανταστείτε τι δουλειά έκανε αυτή η απλή και φθηνή επέμβαση!

Τέλος του 1ου μέρους

Πληροφορίες και προσεγγιστικές τιμές για θερμομόνωση ταράτσας μπορείτε να παίρνετε από το τμήμα τεχνικής υποστήριξης στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.

Θα σας βοηθούσε να ρίχνατε και μια ματιά εδώ:


Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου