Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Παράθυρα στέγης: Ενεργειακοί υαλοπίνακες με low e-coating







Για ενεργειακά παράθυρα στέγης Velux σε όλους τους τύπους,καλέστε στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.

Ενεργειακά λέμε τα παράθυρα στέγης που έχουν όχι απλά διπλή υάλωση με ενδιάμεσο κενό αλλά και ειδικές επιστρώσεις πάνω τουλάχιστον σε μία πλευρά τζαμιού που να μειώνει τον συντελεστή εκπομπής του τζαμιού ο οποίος είναι ένας καθαρός αριθμός που δηλώνει το ποσοστό της επανεκπεμπόμενης ενέργειας.

Αυτή η επίστρωση που συνήθως εφαρμόζεται στην επιφάνεια του τζαμιού που βρίσκεται σε επαφή με τον εσωτερικό χώρο έχει την ικανότητα να μειώνει δραματικά τον συντελεστή θερμοπερατότητας του παραθύρου,να τον ρίχνει π.χ. στο επίπεδο του 1,0-1,1 W/m2 * k.

H επίστρωση αυτή - αναφέρεται και σαν σκληρή επίστρωση - γίνεται με πυρολιτική μέθοδο κατά τη διάρκεια της κατασκευής του υαλοπίνακα.
 Στην ουσία γίνεται εναπόθεση ατμών κάποιου μετάλλου - συνήθως κασσίτερου - πάνω στο ημίρρευστο ακόμη γυαλί,κάτι που επιτρέπει την ισχυρή πρόσφυση αυτής της λεπτότατης μεταλλικής επίστρωσης πάνω στο γυαλί. 

Το γυαλί μπορεί χωρίς κανένα πρόβλημα μετά να καθαρισθεί με κοινές μεθόδους και απορρυπαντικά και δεν υπάρχει πρόβλημα να μείνει εκτεθειμένο από την επιστρωμένη του πλευρά.

Από τη στιγμή που γίνεται αυτή η επίστρωση, έχει γίνει και η κίνηση ματ για την ενεργειακή αναβάθμιση του υαλοπίνακα. 

Με τον τρόπο αυτό από έναν συντελεστή εκπομπής κοντά στο e=0,84 για ένα κοινό υαλοπίνακα πάμε σε ένα συντελεστή  κοντά στο e=0,04. 

Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν το σύνολο της ακτινοβολούμενης θερμότητας που παράγεται από τα θερμαντικά σώματα των χώρων και προσπίπτουν πάνω στα τζάμια με τη μορφή υπέρυθρης ακτινοβολίας, ανακλώνται προς τα πίσω,πράγμα καλό για την περίοδο θέρμανσης και γενικά για τα κρύα μέρη και βέβαια για τα παράθυρα που έχουν  βορειοδυτικό προσανατολισμό.

Οι πυρολιτικές επιστρώσεις ονομάζονται και παθητικές,χαμηλής εκπομπής επιστρώσεις και επίσης σκληρές επιστρώσεις λόγω των καλών μηχανικών χαρακτηριστικών τους.

Ένα άλλο είδος επίστρωσης είναι οι ηλιακού ελέγχου, χαμηλής εκπομπής επιστρώσεις ή μαλακές επιστρώσεις που γίνονται με τη μέθοδο Magnetron Sputter Vaccum Deposition / MSVD που σε αντίθεση με τις πυρολυτικές επιστρώσεις είναι μια διαδικασία εκτός γραμμής παραγωγής,γίνονται δηλαδή εκ των υστέρων. 


Εδώ μπορούμε να έχουμε πολλαπλές επιστρώσεις μεταλλικών οξειδίων ή μετάλλων που γίνονται σε ένα θάλαμο κενού με τη διαδικασία που ονομάζεται φυσική εναπόθεση ατμών σε αντιδιαστολή με την χημική  εναπόθεση ατμών της πυρολιτικής διαδικασίας. 

Και παρόλο τις πολλαπλές επιστρώσεις το συνολικό πάχος είναι 10-20 φορές μικρότερο από αυτό των πυρολιτικών επιστρώσεων

Συνήθως η διαστρωμάτωση περιλαμβάνει και 1-2 στρώσεις αργύρου για τον πολύ χαμηλό συντελεστή εκπομπής του. 
Απλά οι στρώσεις αργύρου πρέπει λόγω της μηχανικής τους τρωτότητας να προστατεύονται από άλλες στρώσεις.

Οι MSVD επιστρώσεις ταιριάζουν καλύτερα σε θερμά κλίματα όπου ο κλιματισμός είναι κυρίαρχος σε σχέση με τη θέρμανση. 

Τοποθετούνται κυρίως στις επιφάνειες που είναι μέσα στο κενό διάστημα του διπλού υαλοπίνακα γιατί είναι σχετικά μαλακές και προσφέρονται για μηχανική κατάχρηση.

Η ουσία είναι ότι σε ένα σπίτι μπορούμε να έχουμε διαφορετικού τύπου ενεργειακά παράθυρα στέγης ανάλογα με τον προσανατολισμό. 

Για Ελλάδα μιλώντας τα ενεργειακά  παράθυρα στέγης που προσφέρονται τη στιγμή αυτή στην αγορά έχουν σχεδόν πάντα πυρολυτικές επιστρώσεις.



Για ενεργειακά παράθυρα στέγης Velux σε όλους τους τύπους,καλέστε στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.

Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM 




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου