Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Συγκόλληση παλιού με νέο μπετόν / σκυρόδεμα στεγανή ή στατική με γέφυρες πρόσφυσης (1)









Πολλές φορές προκύπτει η ανάγκη να ρίξουμε μπετόν ή τσιμεντοκονία πάνω σε παλιό μπετόν / σκυρόδεμα και προφανώς τα δύο μέρη θα πρέπει να συνεργαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Κάποιες φορές θα χρειαστούμε απλά μια στεγανή συγκόλληση και κάποιες άλλες μια στατική / μονολιθική συγκόλληση που να επιτρέπει τη μεταβίβαση τάσεων από το ένα μέρος στο άλλο.

Θεωρητικά το παλιό μπετόν θα μπορούσε να κολλήσει καλά πάνω στο καινούριο χωρίς έξωθεν βοήθεια, δηλαδή χωρίς τη βοήθεια κάποιας γέφυρας πρόσφυσης

Στην πράξη αυτό είναι δύσκολο και δεν υπάρχει ανάγκη να πάρουμε ρίσκα αφού έχουμε στη διάθεσή μας υλικά που ενισχύουν την πρόσφυση με μικρό κόστος.

Αυτό βέβαια δεν μας απαλλάσσει από την υποχρέωση να καθαρίσουμε και να προετοιμάσουμε το παλιό μπετόν / υπόστρωμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Και ας έχουμε στο νου μας ότι δεν είναι όλες οι επιφάνειες επιδεκτικές συγκόλλησης. Αν η παλιά επιφάνεια είναι αποσαρθρωμένη,καμία προετοιμασία δεν θα την καταστήσει επιδεκτική συγκόλλησης και το μπετόν θα πρέπει να αποξηλωθεί οπωσδήποτε.

Προετομασία υποστρώματος

Ότι είναι χαλαρό ή σαθρό θα πρέπει να απομακρυνθεί με την πιο δόκιμη για την περίπτωση μηχανική μέθοδο και το ίδιο ισχύει για τυχόν τσιμεντοεπιδερμίδες. 'Ολα τα ξένα σώματα,οι ρύποι και τυχόν εμποτισμοί θα πρέπει να απομακρυνθούν : αποκολλητικά λάδια,υπολείμματα ξύλου,βιολογικοί εποικισμοί,εξανθήσεις αλάτων,αντιεξατμιστικές μεμβράνες κλπ.

Δεν συνιστάται η χρήση οξέων!

Για τη στεγανή συγκόλληση παλιού με νέο μπετόν η πιο οικονομική και δοκιμασμένη γέφυρα πρόσφυσης είναι ένα μείγμα με λάτεξ SBR - όπως το Macon latex -  και φρέσκο τσιμέντο σε μια αναλογία περίπου ένας όγκος λάτεξ προς 1,5 όγκο τσιμέντο. Δεν χρειάζεται η προσθήκη άμμου και νερού.

Αλείφουμε το μείγμα με μια βούρτσα με επιμονή ώστε να δαγκώσει καλά στο υπόστρωμα και ρίχνουμε το νέο μπετόν όσο ακόμη είναι κολλώδες. Αν σκληρυνθεί αυτή η γέφυρα πρόσφυσης το αποτέλεσμα θα είναι αντίθετο του επιδιωκόμενου. 

Aυτό σημαίνει πρακτικά ότι:

- στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού ο χρόνος που έχουμε για να δουλέψουμε είναι αρκετά περιορισμένος.

 - δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε τη μέθοδο αυτή αν δεν έχουμε πρόσβαση. Το τι μπορούμε να κάνουμε στην περίπτωση αυτή θα το δούμε στο 2ο μέρος


Για υλικά συγκόλλησης - στατικής / μονολιθικής ή στεγανής -  παλιού με νέο μπετόν / σκυρόδεμα, καλέστε στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.

Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM 





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου