Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Γεωυφάσματα για άσχετους (2)







Για γεωυφάσματα πολυεστερικά ή πολυπροπυλενίου για κήπους,καλέστε στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.


2ο μέρος


Όταν προδιαγράφουμε  γεωυφάσματα δεν μας ενδιαφέρει τόσο το βάρος τους όσο η αντοχή τους σε εφελκυσμό και γενικά οι μηχανικές αντοχές τους.

 Γεωυφάσματα με το ίδιo ακριβώς βάρος μπορούν να έχουν πολύ μεγάλες διαφορές ως προς τα χαρακτηριστικά αυτά. Το να ζητήσει π.χ. κανείς ένα γεωύφασμα των 300gr/m2, πραγματικά δεν λέει πολλά πράγματα.

Αν μάλιστα μας ενδιαφέρουν τα υδραυλικά τους χαρακτηριστικά - πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε υδραυλικά έργα - τότε πολύ βασική τους παράμετρος είναι το χαρακτηριστικό άνοιγμα των πόρων τους που δίνει το μέγεθος του μεγαλύτερου κόκκου που μπορεί να διέλθει μέσω του γεωυφάσματος.

Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η λειτουργική ζωή στα γεωυφάσματα γιατί συχνά μπαίνουν σε έργα μεγάλης πνοής. 
Έτσι θα πρέπει να γνωρίζουμε οπωσδήποτε την αναμενόμενη ζωή του πριν το ενσωματώσουμε σε ένα κρίσιμο έργο που η αστοχία το θα μπορούσε να στοιχίσει μέχρι και ζωές.

Μια μεγάλη αδυναμία όλων των γεωυφασμάτων είναι ότι δεν μπορούν να μένουν εκτεθειμένα στον ήλιο παρά μόνο λίγες μέρες ή εβδομάδες ανάλογα και με την προστασία που έχει ενσωματωθεί στη μάζα τους.

Τα πιο ανθεκτικά είναι συνήθως τα μαύρα γεωυφάσματα πολυπροπυλενίου που χρησιμοποιούμε στους κήπους επειδή στη μάζα τους έχει προστεθεί γραφίτης. Αλλά κι αυτά πρέπει να καλύπτονται γρήγορα με κάποιο υλικό.

Η ένωση ανάμεσα σε δύο γειτονικά γεωυφάσματα γίνεται συνήθως με απλή επικάλυψη ή συρμάτινες φουρκέτες και πιο σπάνια  κολλιούνται με ειδικές ταινίες.

Σε περίπτωση τρύπας η σκισίματος η επιδιόρθωση μπορεί να γίνει απλά με ένα κομμάτι από το ίδιο υλικό που θα τοποθετηθεί με επαρκείς επικαλύψεις.

Για γεωυφάσματα πολυεστερικά ή πολυπροπυλενίου για κήπους,καλέστε στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.


Τέλος του 2ου μέρους. Διαβάστε το 1ο μέρος εδώ:


Γεωύφασμα για άσχετους (1)





Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – Dip
M





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου