Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Στεγανοποίηση / στεγάνωση πισίνας: Ότι πρέπει να γνωρίζετε! (1)







H σωστή και αποτελεσματική στεγανοποίηση / στεγάνωση μιας πισίνας αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για όλους εμάς που δραστηριοποιούμαστε στο κύκλωμα αυτό!

Κι αυτό γιατί υπάρχει η υδροστατική πίεση,η έκθεση σε εξωτερικές συνθήκες,η πιθανότητα αρνητικών πιέσεων,τα χημικά κλπ.

Μια προσέγγιση σχετικά με τη στεγανοποίηση πισίνας είχε γίνει εδώ:


Στεγάνωση - στεγανοποίηση πισίνας με τσιμεντοειδή (2)


Η στεγανοποίηση της πισίνας αρχίζει από το μπετόν και τις διάφορες κατασκευαστικές του λεπτομέρειες και γενικά για τις πισίνες έχουν ισχύ όσα αναφέρθηκαν για τις δεξαμενές νερού από μπετόν εδώ:


Μια σωστή δουλειά σε πισίνα απαιτεί και στεγανοποίηση από την εξωτερική πλευρά. 
Μια στεγανοποίηση που μπορεί να γίνει με τσιμεντοειδή συστήματα,ασφαλτικές μεμβράνες ή ακόμη καλύτερα με μπεντονιτικά liners - GCLs

Aν τα υπόγεια νερά περνάνε από έξω προς τα μέσα βάζουν σε δοκιμασία την εσωτερική στεγανοποίηση αλλά επίσης μπορούν να μεταφέρουν επιθετικούς παράγοντες για το μπετόν και τον οπλισμό του.

Αφού λοιπόν όλα γίνουν σωστά,δηλαδή πέσει το μπετόν με τα βελτιωτικά του, και αντιμετωπισθούν όλες οι ασυνέχειες με τον κατάλληλο τρόπο,αρχίζει η διαδικασία της εσωτερικής στεγανοποίησης της πισίνας.

Αρχικά εξασφαλίζεται η επιπέδωση του πυθμένα και των τοιχίων είτε με έτοιμα κονιάματα είτε με επί τόπου παραγόμενα με τη χρήση βελτιωτικών ρητινών τύπου Macon latex. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ:


Όλες οι γωνίες ανάμεσα στον πυθμένα και στα τοιχία ή σε γειτονικά τοιχία σφραγίζονται με ένα εύκαμπτο τσιμεντοειδή στόκο τύπου Krimastic. To ίδιο υλικό χρησιμοποιείται και σε φωτιστικά,σκίμερ,πατοσίφωνα κλπ

Αν η τελική επένδυση δεν είναι πλακάκια, η στεγανοποίηση της πισίνας μπορεί να γίνει με ένα τσιμεντοειδές, μονοσυστατικό υλικό τύπου kristeau ή Betonfix 300 όπου η δεύτερη στρώση θα περαστεί με σπάτουλα.

Θα ακολουθήσει ένα χέρι υδατοδιαλυτό, εποξειδικό αστάρι Sinmast S2 WB και δύο χέρια εποξειδικής βαφής πιστοποιημένης για χρήση σε κολυμβητικές δεξαμενές / πισίνες:


Τέλος του 1ου μέρους. Διαβάστε το 2ο μέρος εδώ:




Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM 



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου