Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Στεγανοποίηση / στεγάνωση δεξαμενών πόσιμου νερού (2)






Για στεγανοποίηση / στεγάνωση δεξαμενών πόσιμου νερού με τσιμεντοειδή συστήματα που έχουν την κατάλληλη πιστοποίηση,καλέστε στο 2310 428900.


Μέρος 2ο

Στις δεξαμενές πόσιμου νερού αλλά και στις πισίνες και σε όλες τις κατασκευές που περιέχουν νερό, η πρώτη επιλογή για τη στεγανοποίηση τους θα πρέπει να είναι τα εύκαμπτα τσιμεντοειδή συστήματα που έχουν ιδιαίτερη αντίσταση σε άλγη,λειχήνες,μικρόβια και μύκητες.

Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση των υπόγειων δεξαμενών όπου η στεγανοποίηση θα μπορούσε να γίνει με μονοσυστατικά τσιμεντοειδή αλλά γενικά η λύση αυτή δεν συνιστάται όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε υδροστατικές πιέσεις. Ενδεικτικό, πιστοποιημένο,μονοσυστατικό υλικό της γκάμας μας είναι το Betonfix 300.

Από την γκάμα μας θα επιλέγαμε τα εύκαμπτα συστήματα δύο συστατικών Sintoseal flex ή  Kristoflex.

Κατά την εφαρμογή τους είναι απαραίτητο να αποφευχθούν τα συνήθη λάθη:


Στεγανοποίηση με τσιμεντοειδή: Τα θανάσιμα λάθη


Oι επιφάνειες θα πρέπει καθαρές,συνεκτικές και βρεγμένες έως κορεσμού. Προηγουμένως θα πρέπει να εκτελεσθούν όλες οι απαραίτητες επισκευαστικές εργασίες.

Το καλοανακατεμένο και τελείως ομοιογενές υλικό εφαρμόζεται σε δύο στρώσεις με βούρτσα ή πατρόγκα.

 Συνιστάται η ενίσχυση της στεγανοποιητικής στρώσης με ένα υαλόπλεγμα με μάτι περίπου 2,5 x  2,5  mm. 

Aυτή η ενίσχυση κάνει θαύματα σε προβληματικά υποστρώματα αλλά είναι και η καλύτερη εγγύηση ότι η στεγανοποίηση της δεξαμενής θα μακροημερεύσει χωρίς τη δημιουργία ρωγμών.

Τα μονοσυστατικά υλικά είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουν τις τάσεις που αναπτύσσονται πάνω στον φορέα αλλά και τη διαρκή υδροστατική πίεση.

Η στεγανοποίηση / στεγάνωση των  δεξαμενών πόσιμου νερού είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και απαιτεί πολύ καλή τεχνογνωσία,τα κατάλληλα υλικά αλλά κυρίως σωστή εφαρμογή.


Τέλος του 2ου μέρους. Διαβάστε το 1ο μέρος σδώ:




Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου