Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Πετροβάμβακας και ορυκτοβάμβακας: Οι καλύτερες τιμές στη Θεσσαλονίκη (1)





Για πετροβάμβακα και ορυκτοβάμβακα στις καλύτερες τιμές στη Θεσσαλονίκη,καλέστε στο 2310 428900.

Τα ινώδη αυτά υλικά παρέχουν πολύ καλή θερμομόνωση και ηχοαπορρόφηση και έχουν επίσης έχουν και άριστη συμπεριφορά απέναντι στη φωτιά, παρέχοντας προστασία σε κατασκευές ξηράς δόμησης,ξύλινες στέγες κλπ

Είναι λοιπόν πολύ διαφορετικά από τα οργανικά,πλαστικά, θερμομονωτικά υλικά και έχουν μέλλον τόσο στην Ευρώπη αλλά περισσότερο στην Ελλάδα όπου υπάρχει μια ιδιορρυθμία και μια στρεβλότητα στη αγορά. Και το λέμε αυτό γιατί εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε εύφλεκτες πολυστερίνες σε ξύλινες κατασκευές και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός.

Τα ινώδη αυτά υλικά δεν είναι ίδια αν και και με την ονοματολογία υπάρχει ένα μπέρδεμα. 

 Δηλαδή ο πετροβάμβακας είναι τυπικά σαν ανόργανο υλικό και ορυκτοβάμβακας. 

Αντίθετα οι ορυκτοβάμβακες τους εμπορίου που χρησιμοποιούμε στις κατασκευές μας σήμερα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πετροβάμβακες γιατί παράγονται από άμμο και όλο και περισσότερο από παραπροϊόντα και υπολείμματα της υαλουργίας και ανακυκλωμένες γυάλινες συσκευασίες.

Κι εκτός αυτού δεν έχουν τις ιδιότητες του πετροβάμβακα που τον κάνουν ιδανικό για πολλές βιομηχανικές εφαρμογές ή για εφαρμογές όπου χρειάζονται οι μεγάλες μηχανικές αντοχές του.

Μάλλον θα ήταν ίσως πιο σωστό τα προϊόντα αυτά να τα αποκαλούμε ορυκτούς υαλοβάμβακες.

Ο πετροβάμβακας παράγεται με πρώτη ύλη πετρώματα που μπορεί να είναι διαφορετικά από περιοχή σε περιοχή.
 Η δική μας Fibran για παράδειγμα χρησιμοποιεί κυρίως αμφιβολίτη

Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί διαβάσης,βασάλτης κλπ. Κάποιες εταιρείες χρησιμοποιούν και  παραπροϊόντα της χαλυβουργίας.

Ο ορυκτοβάμβακας παράγεται από ανακυκλωμένο γυαλί,άμμο ή και παραπροϊόντα τύπου σκωρίας.

Πολλοί παραγωγοί όπως η Knauf και η Isover προσπαθούν - και το έχουν εν πολλοίς πετύχει - να του προσδώσουν ένα πιο οικολογικό χαρακτήρα και να τον κάνουν πιο φιλικό προς τον εφαρμογέα και τον χρήστη.

Για παράδειγμα η Isover έχει ρίξει στην αγορά έναν ορυκτοβάμβακα - ορυκτό υαλοβάμβακα - στον οποίο η συγκολλητική φορμαλδεΰδη έχει αντικατασταθεί από υλικό φτιαγμένο από ζάχαρη και λεμόνι. 

Θέλουν να περάσουν στον κόσμο την αντίληψη ότι αυτά τα προϊόντα είναι πιο ασφαλή για οικιακή χρήση από τον πετροβάμβακα αν και από όσα γνωρίζουμε ο πετροβάμβακας είναι ένα απόλυτα ασφαλές προϊόν. 

Είναι σαφές ότι οι παραγωγοί ορυκτοβάμβακα παίζουν με το marketing των προϊόντων τους,πράγμα βέβαια απόλυτα θεμιτό για να μη πω επιβαλλόμενο!


Τέλος του 1ου μέρους. Διαβάστε το 2ο μέρος εδώ:

Πετροβάμβακας ή ορυκτοβάμβακας; Οι κύριες διαφορές (2)


Για πετροβάμβακα και ορυκτοβάμβακα στις καλύτερες τιμές στη Θεσσαλονίκη,καλέστε στο 2310 428900.


Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου