Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

GCLs - Geosynthetic Clay Liners: Γεωσυνθετικοί αργιλικοί φραγμοί






Τα GCLs - Geosynthetic Clay Liners ή στα ελληνικά γεωσυνθετικοί αργιλικοί φραγμοί είναι στην πιο απλή τους μορφή νατριούχος μπεντονίτης παγιδευμένος ανάμεσα σε δύο γεωυφάσματα για να μη μπορεί να διαφεύγει. 
Ένα είδος στεγανοποιητικού σάντουιτς δηλαδή!

Μπορείτε να τα συναντήστε και σαν μπεντονιτικά παπλώματα,μπεντονιτικά φύλλα, μπεντονιτικά liners,κλπ.

Τα χρησιμοποιούμε για στεγανοποιήσεις σε χωματερές, δηλαδή χώρους υγεινομικής ταφής απορριμάτων,σε κανάλια, σε λιμνοδεξαμενές,σε λεκάνες απορροής,σε διακοσμητικές λίμνες,σε εργασίες εναπόθεσης αποβλήτων ορυχείων,στην οδοποιία κλπ.

Η συχνότερη χρήση τους είναι στους ΧΥΤΑ για την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα από τυχόν διαρροές υγρών στραγγισμάτων των απορριμάτων.

Αντικαθιστούν με ασφάλεια,ταχύτητα και οικονομία χρόνου και εδαφών παραδοσιακές τεχνικές με συμπυκνωμένες στρώσεις αργιλικών εδαφών.

Η συνήθης μορφή των GCLs - Geosynthetic Clay Liners ( γεωσυνθετικών αργιλικών φραγμών) είναι ένα υφαντό γεωύφασμα από κάτω,μια στρώση κάποιων χιλιοστών μπεντονίτη και ένα μη υφαντό γεωύφασμα επάνω. 
Μερικές φορές υπάρχει προσαρτημένη μια μεμβράνη από HDPE για πιο αξιόπιστη στεγανότητα.

Μηχανισμός λειτουργίας

Απλούστατος! Όταν το νερό ή οι υγροί ρύποι / στραγγίσματα έλθουν σε επαφή με τον μπεντονίτη - προέρχεται από ηφαιστειακή στάχτη - αυτός διογκώνεται και σχηματίζει μια αδιαπέραστη στρώση που τα μπλοκάρει.

 Κι επειδή υπάρχουν εκατέρωθεν τα γεωυφάσματα δεν μπορεί να διαφύγει και μπορεί να επαναλάβει το ίδιο σενάριο για πρακτικά απεριόριστους κύκλους.

Το πολύ μεγάλο πλεονέκτημά τους είναι ότι  αυτοεπουλώνονται πολύ εύκολα αν προκύψει διάτρηση,κάτι που δεν το έχουν οι συμβατικές στεγανοποιητικές μεμβράνες.

Μιλώντας για διαστάσεις τα  GCLs - Geosynthetic Clay Liners ( γεωσυνθετικοί αργιλικοί φραγμοί)
διακινούνται σε ρολά μήκους 30 - 50m,πλάτους 4-5,5m και πάχους 5-7mm.

Tα GCLs τοποθετούνται πάνω σε καθαρά υποστρώματα,επίπεδα και στεγνά με τις επικαλύψεις που υποδεικνύει ο κατασκευαστής του προϊόντος. 
Μερικοί κατασκευαστές συνιστούν επιπλέον μπεντονίτη σε μορφή σκόνης για τις επικαλύψεις.

Για πληροφορίες και τιμές σχετικά με τα GCLs,μπορείτε να καλείτε στο 2310 428900.


Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου