Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

Χαμηλή σχετική υγρασία στο σπίτι και προβλήματα υγείας








Μέχρι τώρα μιλήσαμε για προβλήματα υγείας που μπορεί να επιφέρει η υψηλή σπιτική εσωτερική υγρασία σε ένα σπίτι,προβλήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη μορφών οικιακής μούχλας αλλά και άλλων μυκήτων.

Το σχετικό άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ:


Μούχλα στα σπίτια: Υπάρχουν επιπτώσεις στη υγεία;;


Αλλά όλα τα νομίσματα έχουν δύο όψεις κι έτσι και η αντίθετη κατάσταση δηλαδή η χαμηλή σχετική υγρασία  μέσα στο σπίτι μπορεί επίσης να προξενήσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Καλό είναι λοιπόν να έχετε μια μίνιμουμ γνώση γύρω από αυτά τα θέματα για να μπορείτε να προλάβετε δυσάρεστες επιπτώσεις για την υγεία σας αλλά και για να μπορείτε να ερμηνεύετε κάποια συμπτώματα που σας προβληματίζουν. 


Τι είναι όμως η σχετική υγρασία μέσα στο σπίτι και ποια σχετική υγρασία θεωρείται χαμηλή;;

Σχετική υγρασία σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία είναι το ποσοστό των υδρατμών που περιέχει ο αέρας σε σχέση με τους υδρατμούς που θα περιείχε αν ήταν κορεσμένος,δηλαδή αν η σχετική υγρασία ήταν 100%.

Όταν η υγρασία στο χώρο πέφτει κάτω από το 25%  και μένει εκεί για αρκετό χρονικό διάστημα αρχίζουν να ενσκήπτουν προβλήματα υγείας στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα περισσότερα έχουν να κάνουν σχέση με τη ξήρανση των βλεννογόνων υμένων του ρινικού κόλπου και του λαιμού- και όχι μόνο - και βέβαια του δέρματος, της στοματικής κοιλότητας κλπ.

 Είναι λογικό ότι ο θερμός και ξηρός αέρας θα τραβήξει υγρασία από όπου μπορεί και βέβαια και από τους ιστούς του σώματός μας.

Οι βλεννογόνοι παίζουν το ρόλο του φράγματος για τα παθογόνα μικρόβια και τον παίζουν με επιτυχία όσο είναι επαρκώς ενυδατωμένοι.

 Όταν ξηραίνονται όμως χάνουν την ελαστικότητά τους και σχηματίζουν μικρορωγμές που αποτελούν κερκόπορτες για τους παθογόνους μικροοργανισμούς που αποκτούν άμεση πρόσβαση στο κυκλοφορικό σας.
Γι αυτό και γίνεστε επιρρεπείς σε κρυολογήματα,γρίπη κι άλλες λοιμώξεις.

Δυσκολίες στην αναπνοή και τάση προς ροχαλητό αυξάνονται.

Ξηρά,ερεθισμένα μάτια που παρουσιάζουν φαγούρα είναι μια ακόμη συνήθης συνέπεια όπως και η ξήρανση του δέρματος,η ξηροδερμία. 

Κι εδώ το δέρμα χάνει την ελαστικότητα του,σκάει και γίνεται είσοδος για τα παθογόνα μικρόβια. Tυχόν δερματικές αλλεργίες εξακοντίζονται στα ύψη!

Η ρινική συμφόρηση είναι μια ακόμη συνηθισμένη κατάσταση σε περιβάλλον ξηρού αέρα όπως και τα σκασμένα χείλη και χέρια!

Σε τέτοιες περιπτώσεις καλό είναι να μειώνετε τη θερμοκρασία που σίγουρα είναι υψηλή και να  να αυξάνετε την παραγωγή των υδρατμών στο σπίτι με όλες τις ελεγχόμενες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.

Και βέβαια να αγοράσετε και να εγκαταστήσετε στο σπίτι 1-2 υγρόμετρα για να ξέρετε τι σας γίνεται. Τα οικονομικά κοστίζουν περίπου 5 euro το κομμάτι. 

Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM 



Τα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων και λοιπών επιμέρους στοιχείων ανήκουν στη Macon ΑΤΕΕ. Απαγορεύεται η ανατύπωση, αναπαραγωγή, δημοσίευση και γενικά οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλλευση ή διάδοση οποιουδήποτε στοιχείου σε έντυπη, ηλεκτρονική, ψηφιακή ή άλλη μορφή και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια της!




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου