Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Τσιμεντοειδή επαλειφόμενα μονωτικά: μονοσυστατικά - κρυσταλλοποίησης (1)








Τα τσιμεντοειδή, επαλειφόμενα μονωτικά είναι μια μεγάλα γκάμα από στεγανοποιητικά υλικά που χρησιμοποιούμε σε έργα όπως :

- πισίνες

- δεξαμενές

- υπόγεια κλπ

Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι είναι ανθεκτικά τόσο σε θετικές όσο και σε αρνητικές πιέσεις.

Αρνητική είναι η πίεση όταν το νερό τείνει να ξεκολλήσει τη στεγανοποίηση από το υπόστρωμα,όπως συμβαίνει π.χ. σε ένα υπόγειο όταν το στεγανοποιούμε από την εσωτερική του πλευρά.

Ξεκαθαρίζουμε ότι αρνητική στεγανοποίηση επιτρέπεται μόνο όταν είναι ανέφικτη η συμβατική θετική στεγανοποίηση.

Είναι πολύ κακό να έχεις το νερό να διαπερνάει το δομικό σου στοιχείο και παλεύει να ξεκολλήσει το στεγανοποιητικό υλικό.

Τα πιο απλά τσιμεντοειδή επαλειφόμενα μονωτικά είναι τα μονοσυστατικά που είναι στην ουσία μια σκόνη έτοιμη να ανακατευτεί με καθαρό νερό και προαιρετικά με κάποια βελτιωτική,ακρυλική ή SBR ρητίνη.

Αυτά προορίζονται για υπόγεια μέσα κι έξω όταν δεν προβλέπονται υδροστατικές πιέσεις. 

Θα μπορούσαν θα χρησιμοποιηθούν και με υδροστατικές πιέσεις αλλά εκεί έχουν πρώτο λόγο τα εύκαμπτα δύο συστατικών τσιμεντοειδή.

Εδώ μπορείτε να δείτε τα βασικότερα λάθη που γίνονται κατά την εφαρμογή τους και τα οποία αν αποφευχθούν μπορούμε να πάρουμε ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα:



Στεγανοποίηση με τσιμεντοειδή: Τα θανάσιμα λάθη


Mια κατηγορία πιο σύγχρονη και πιο αποτελεσματική είναι τα τσιμεντοειδή κρυσταλλοποίησης που μπορούν και διεισδύουν βαθιά στο υπόστρωμα από μπετόν έτσι ώστε να γίνουν αναπόσπαστό του μέρος.

Τα υλικά αυτά έχουν μέσα τους άλατα και όταν εφαρμοσθούν στο υπόστρωμα διεισδύουν βαθιά με τη βοήθεια του νερού - απαραίτητη λοιπόν η καλή διαβροχή - και αντιδρώντας με την ελεύθερη άσβεστο σχηματίζουν σύμπλοκα άλατα που φράσσουν τους πόρους.

Μιλάμε για μια δομική τροποποίηση του μπετόν,μια στεγανοποίηση δύο επιπέδων!

Τέτοιο είναι το υλικό μας Kristeau Γαλλίας.

Τέλος του 1ου μέρους . Διαβάστε το 2ο μέρος εδώ:


Τσιμεντοειδή, εύκαμπτα,επαλειπτικά στεγανοποιητικά (2)





Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου