Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Κόλλα εξωτερικής μόνωσης: Επικόλληση θερμομονωτικών πλακών (1)





Η κόλλα εξωτερικής μόνωσης / θερμοπρόσοψης χρησιμοποιείται για τη συγκόλληση των θερμομονωτικών πλακών στο ήδη ενδελεχώς προετοιμασμένο,επίπεδο,συνεκτικό,μηχανικά σταθερό,καθαρό και στεγνό υπόστρωμα.

Μπορεί να είναι σε μορφή παστώδη αλλά συνήθως είναι σε μορφή σκόνης και χρειάζεται ανάμιξη με τη σωστή ποσότητα  καθαρού νερού.

Το τι κόλλα θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται και από το είδος των θερμομονωτικών πλακών όπου η πιο δύσκολη περίπτωση είναι αυτή της γραφιτούχας διογκωμένης πολυστερίνης ενώ και ο πετροβάμβακας χρειάζεται κόλλα ειδικών προδιαγραφών.

Ανακατεύουμε την κόλλα θερμοπρόσοψης με την ποσότητα του νερού που υποδεικνύει ο παραγωγός ρίχνοντας τη σκόνη σιγά σιγά μέσα στο νερό - ποτέ το αντίθετο - και αναδεύοντας με το κατάλληλο αργόστροφο δράπανο . 

Με την τελευταία ποσότητα του νερού ρυθμίζουμε ακριβώς τη θιξοτροπία της κόλλας ανάλογα και με τη θερμοκρασία.

Αφήνουμε το μείγμα για 3' να ωριμάσει και ανακατεύουμε ξανά για λίγα δευτερόλεπτα. Μετά από τη διαδικασία αυτή δεν επιτρέπεται πάλι ανάμιξη ή προσθήκη νερού.

Την κόλλα τη βάζουμε περιμετρικά στις ακμές των πλακών σε μια λωρίδα 5-6 εκατοστών με τέτοιο όμως τρόπο που να μην υπάρχει κίνδυνος να λερώσει τα σόκορα των πλακών γιατί εκεί θα γίνουν θερμογέφυρες.

Βάζουμε και 2-3 πονταρισιές στο κέντρο της πλάκας και στο μέγεθος περίπου της παλάμης. Το τι ποσότητες θα βάλουμε εξαρτάται από την ανωμαλία του υποστρώματος γιατί στη φάση αυτή θα πρέπει να κάνουνε τις απαραίτητες διευθετήσεις και προσαρμογές για την επιπεδότητα και την κατακορυφότητα των πλακών.

Οι κανονισμοί λένε ότι μετά τη συγκόλληση η πρόσφυση των θερμομονωτικών πλακών πάνω στο υπόστρωμα θα πρέπει να είναι σε ένα ποσοστό περίπου 40%.

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εγκλωβιστεί αέρας ανάμεσα στο υπόστρωμα και στις θερμομονωτικές πλάκες αλλιώς μπορεί να λειτουργήσει το φαινόμενο της καμινάδας με κίνηση αέρα λόγω διαφορικών πιέσεων και η θερμομόνωση να πάει περίπατο.

Τέλος του 1ου μέρους. Διαβάστε το 2ο μέρος εδώ:



Κόλλα θερμοπρόσοψης: Συγκόλληση θερμομονωτικών πλακών (2)



Θα σας είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να ρίξτε και μια ματιά στα άρθρα αυτά:


Εξωτερική μόνωση - θερμοπρόσοψη : 15 ερωταπαντήσεις



Για περισσότερες πληροφορίες πάνω στην εξωτερική θερμομόνωση τοίχου, για κόστος και τιμές μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη .
  
Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM 


Τα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων και λοιπών επιμέρους στοιχείων ανήκουν στη Macon ΑΤΕΕ. Απαγορεύεται η ανατύπωση, αναπαραγωγή, δημοσίευση και γενικά οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλλευση ή διάδοση οποιουδήποτε στοιχείου σε έντυπη, ηλεκτρονική, ψηφιακή ή άλλη μορφή και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια της!



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου