Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Μεμβράνες κεραμοσκεπών: είδη - τοποθέτηση - τιμές (2)









Διαβάστε επίσης:



Τοποθέτηση μεμβρανών κεραμοσκεπών

Οι μεμβράνες κεραμοσκεπών μπαίνουν αμέσως κάτω από τα κεραμίδια,πάνω στα ψαλίδια κι από πάνω τους τοποθετούνται οι τεγίδες για τη στήριξη των κεραμιδιών. 

Tοποθετούνται παράλληλα προς τα γείσα αν και κάποιες μεμβράνες έχουν πιστοποιηθεί και για κάθετη τοποθέτηση με κομμάτια που ενώνουν τα γείσα αφού περάσουν πάνω από τον κορφιά.

Οι επικαλύψεις δύο γειτονικών φύλων τόσο κατά την παράλληλη όσo και κατά την κάθετη έννοια είναι πάνω από 10 εκατοστά και ορίζονται τόσο από το είδος της μεμβράνης όσο και από την κλίση της στέγης αλλά και από την γεωγραφική περιοχή. Μπορούν να φθάσουν τα 25cm. 

Σε ασυνεχή, μη πετσωμένα υποστρώματα μπορούν να μπουν με κρέμαση 10-15mm για να υπάρχει αερισμός και αποστράγγιση για τα τυχόν διεισδύοντα νερά.

Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιτεγίδες πάνω από τη μεμβράνη και κάτω από τις τεγίδες, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο αερισμός στην επάνω μεριά της μεμβράνης και η αποστράγγιση για τα τυχόν διεισδύοντα νερά.

Στην περίπτωση που η θερμομόνωση έρχεται σύριζα με το επάνω μέρος των ψαλιδιών τότε η χρήση αναπνέουσας μεμβράνης και επιτεγίδων είναι μονόδρομος.

Να σημειωθεί ότι για λόγους πυρασφάλειας καλό θα ήταν σαν θερμομονωτικό υλικό να χρησιμοποιηθούν πλάκες πετροβάμβακα ή αφρού πολυισοκυανουρίας.


Οι μεμβράνες κεραμοσκεπών δεν πρέπει να μένουν εκτεθειμένες πάρα μόνο για το ελάχιστο δυνατό διάστημα και δεν πρέπει να θεωρούνται σαν μια απόλυτα στεγανή στρώση. Το βάρος της στεγανοποίησης θα πρέπει να πέφτει πάντα στην ορθή εφαρμογή του υλικού επικάλυψης - κεραμιδιών κλπ.

Στην περίπτωση τώρα που υπάρχει πέτσωμα στο επάνω μέρος των ψαλιδιών μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατάσαρκα πάνω από το πέτσωμα οποιαδήποτε ασφαλτική μεμβράνη αλλά και αναπνέουσες με βάρος πάνω από 150-160 gr/m2. 

Η μεμβράνη θα πρέπει να είναι αντιολισθηρή για λόγους ασφαλείας. Από τις μεμβράνες μας προτείνουμε για την εφαρμογή αυτήντην Mastermax Εxtra ή την Mastermax hyper με 175 gr/m2 και 215 gr/m2 αντίστοιχα. Αυτές οι μεμβράνες δεν δημιουργούν το φαινόμενο της τέντας.

Απλά στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να μεριμνήσουμε για αερισμό της στέγης τόσο πάνω, όσο και κάτω από το πέτσωμα μιας και το πέτσωμα με κόντρα πλακέ ή OSB θεωρείται πρακτικά μη αναπνέον. 

Εναλλακτικά το πέτσωμα με ραμποτέ ξυλεία θα μπορούσε να θεωρηθεί αναπνέον αν τα σανίδια απείχαν 2-3 mm μεταξύ τους.

 Στην περίπτωση αυτή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αναπνέουσα μεμβράνη και να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη μιας και θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τον αερισμό από την κάτω πλευρά!

Πέτσωμα με κόντρα πλακέ ή OSB επειδή θωρείται πρακτικά μη αναπνέον και  συνιστάται μόνο για ψυχρές, αεριζόμενες στέγες.

Προσέξτε πολύ το θέμα της θερμικής γήρανσης στη Ελλάδα! Αν δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για τον σωστό αερισμό πάνω από τη μεμβράνη τουλάχιστον χρησιμοποιήστε μεμβράνες  με αντοχή σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

Για πληροφορίες σχετικά με μεμβράνες κεραμοσκεπών,τοποθέτηση και τιμές μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 2310 428900.



Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM 



Τα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων και λοιπών επιμέρους στοιχείων ανήκουν στη Macon ΑΤΕΕ. Απαγορεύεται η ανατύπωση, αναπαραγωγή, δημοσίευση και γενικά οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλλευση ή διάδοση οποιουδήποτε στοιχείου σε έντυπη, ηλεκτρονική, ψηφιακή ή άλλη μορφή και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια της!


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου