Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Σχετική υγρασία στο σπίτι: Τι πρέπει να γνωρίζετε (1)






Για προβλήματα σχετικά με μούχλα και υγρασία στα σπίτια καλέστε μας στο 2310 428900.



Διαβάστε επίσης:

«ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΗ ΜΟΥΧΛΑ: ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ»


Η μούχλα στο σπίτι: Αντιμετώπιση– καθαρισμός – θεραπεία


1ο μέρος

Η σχετική υγρασία μέσα στα σπίτια μας έχει ιδιαίτερη σημασία μόνο για το χειμώνα που τα κρατάμε τελείως κλειστά.

Η μεγάλη αλήθεια είναι ότι το χειμώνα είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε μέσα σ’ ένα αφύσικο περιβάλλον, τελείως τεχνητό, με υγρασίες που μπορούν να μας δημιουργήσουν διάφορα προβλήματα αλλά και με συγκεντρώσεις αερίων ρύπων που κάνουν κάθε άλλο παρά καλό στην υγεία μας.

Εν πάση περιπτώσει σε αυτό το αφύσικο, τεχνητό και νοσογόνο περιβάλλον καλούμαστε να ζήσουμε και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να το βελτιώσουμε μέσω σωστών παρεμβάσεων.
Για τους ρύπους των σπιτιών έχω μιλήσει εκτεταμένα σε άλλες αναρτήσεις. Εδώ εστιάζουμε στη σχετική υγρασία και τις συνέπειές της.

Αν έχετε προβλήματα με υψηλή ή χαμηλή υγρασία, το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να δαπανήσετε το κολοσσιαίο ποσό των 7,00 ευρώ για να αγοράσετε ένα υγρόμετρο. Υπάρχουν τα παραδοσιακά μηχανικά και τα πιο νέα, ηλεκτρονικά υγρόμετρα. Έχουν τα συν και τα πλην τους αλλά δεν αξίζει τον κόπο να τα αναφέρω γιατί ισοζυγιάζονται.

Ρίξτε μια ματιά και στο άρθρο αυτό:


Μούχλα και υγρασία στο σπίτι: Λύσεις - απαντήσεις (1)


Ποια είναι η ιδανική σχετική υγρασία;

Ιδανική για την υγεία σχετική υγρασία στο σπίτι


Όσους κι αν ρωτήσετε, θα πάρετε ισάριθμες απαντήσεις. Ευτυχώς ο οργανισμός μας είναι αρκετά προσαρμοστικός σε μια σχετικά ευρεία γκάμα σχετικών υγρασιών: θα έλεγα από 30% έως 70%. Βρίσκω μάταιο να ψάχνει κανείς την ιδανική σχετική υγρασία αλλά αν με υποχρέωναν να την εντοπίσω, θα έδινα ένα όριο 45% - 60% με ιδανικό αριθμό το 50%. Όλα όμως είναι σχετικά και βεβαίως έτσι είναι και η σχετική υγρασία.

Τι προβλήματα μπορούν να υπάρξουν με χαμηλές σχετικές υγρασίες;

- Ξηροδερμία
- Σκασμένα χέρια και χείλη
- Ξηρασία κι ερεθισμός του βλεννογόνου, του λαιμού κλπ.
- Επιρρέπεια σε κρυολογήματα και αναπνευστικές λοιμώξεις.
- Αύξηση του στατικού ηλεκτρισμού του σώματός μας και δημιουργία σπινθήρων όταν ακουμπάμε μεταλλικά αντικείμενα. Επίσης η ξηρασία μπορεί να προκαλέσει ρωγμές στα ξύλινα αντικείμενα και τις γυψοσανίδες, συρρίκνωση των παρκέ, προβλήματα στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό κλπ.

Ενημερωθείτε καλύτερα στο άρθρο αυτό:


Χαμηλή σχετική υγρασία στο σπίτι και προβλήματα υγείας


Το πρόβλημα της χαμηλής σχετικής υγρασίας ρυθμίζεται εύκολα με πρόσθετη παραγωγή υδρατμών μέσα στο χώρο. Εν πάση περιπτώσει επιλύεται πιο εύκολα σε σχέση με αυτό της υψηλής υγρασίας και δεν χρειάζεται να αγοράσετε υγραντήρες.



Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υγρασία και τη μούχλα στο σπίτι μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 2310 428900 και στο 2310 402154.
 
Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου