Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Ασφαλτικά κεραμίδια: Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε









Για περισσότερες πληροφορίες γύρω από τα ασφαλτικά κεραμίδια, για τιμές και για συνεργεία τοποθέτησης σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 2310 428900.



Διαβάστε επίσης για οδηγίες τοποθέτησης εδώ:


Ασφαλτικά κεραμίδια: Τοποθέτηση - τιμές



Επίσης προσέξτε τα παρακάτω σημεία:




ΕΡΩΤΗΣΗ 1Η
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΣΦΑΛΤΙΚΑ ΚΕΡΑΜΙΔΙΑ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα ασφαλτικά κεραμίδια είναι ένα ελαφρύ είδος επίπεδων κεραμιδιών που αποτελούνται από ασφαλτικό υλικό που ενισχύεται με έναν οπλισμό/πυρήνα από ειδικό υαλοΰφασμα. 


Στο επάνω τους μέρος συνήθως έχουν χρωματιστές ψηφίδες που προστατεύουν την ασφαλτική μάζα από τον ήλιο αλλά και προσδίδουν στα ασφαλτικά κεραμίδια την επιθυμητή εμφάνιση / αισθητική.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2Η
Τι σχήμα έχουν τα ασφαλτικά κεραμίδια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα ασφαλτικά κεραμίδια βγαίνουν συνήθως σε φύλλα του 1m x 0,34m και πάχους 3-4 χιλιοστών. Σαφώς υπάρχουν και άλλες διαστάσεις αλλά είναι λιγότερο συνήθεις. Κάθε φύλλο είναι χωρισμένο συνήθως σε 3-6 πτερύγια που μπορούν να έχουν σχήμα ορθογωνικό, ημικυκλικό, εξαγωνικό κλπ.


Υπάρχουν και πιο πολύπλοκα κεραμίδια που προέρχονται από επικολλήσεις δύο διαφορετικών φύλλων (laminated). 
Τα κεραμίδια αυτά ονομάζονται αρχιτεκτονικά ή πολυστρωματικά. 

Τέτοια κεραμίδια είναι τα περίφημα

Cambridge Xpress της IKO.


ΕΡΩΤΗΣΗ 3Η
Από τι κλίση και πάνω μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ασφαλτικά κεραμίδια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Κάθε κατασκευαστής συνιστά μια ορισμένη ασφαλτική κλίση για τα δικά του ασφαλτικά κεραμίδια. Είναι από τα πρώτα πράγματα που αναφέρονται στα τεχνικά φυλλάδια. Οι περισσότεροι συνιστούν σαν ελάχιστη κλίση το 26-27%. Αν η κλίση δίνεται σε μοίρες, υπάρχουν online πίνακες που κάνουν άμεσα τις μετατροπές.


Τα μόνα κεραμίδια που μπορούν να τοποθετηθούν σε κλίσεις 16-17% και άνω είναι τα ανωτέρω Cambridge στην αυτοκόλλητή τους έκδοση Xtreme.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4Η
Τι υπόστρωμα χρειάζονται τα ασφαλτικά κεραμίδια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα ασφαλτικά κεραμίδια χρειάζονται ένα επίπεδο υπόστρωμα από ξύλο που να είναι σταθερό και με μικρά βέλη κάμψης. Οι περισσότεροι παραγωγοί συνιστούν O.S.B. (Oriented Strand Boards) σε ελάχιστο πάχος 18 χιλιοστών ή κόντρα πλακέ θαλάσσης σε ελάχιστο πάχος 12 χιλιοστών.


 Το πάχος καθορίζεται περισσότερο από τις αποστάσεις των ψαλιδιών. Άλλα υποστρώματα – όπως ραμποτέ ξυλεία - είναι επίσης αποδεκτά.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5Η
Χρειάζεται κάποιου είδους στεγανοποίηση κάτω από τα ασφαλτικά κεραμίδια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι περισσότεροι παραγωγοί ασφαλτικών κεραμιδιών συνιστούν να μπαίνει μια ασφαλτική μεμβράνη πάνω στο υπόστρωμα και πριν τοποθετηθούν τα ασφαλτικά κεραμίδια.

 Όσο μικρότερες είναι οι κλίσεις, τόσο μεγαλώνουν οι απαιτήσεις για την ποιότητα της μεμβράνης. Οι καλύτερες μεμβράνες είναι αυτές που κλείνουν γύρω από τα καρφιά (ελαστομερείς).

Οι μεμβράνες μπαίνουν παράλληλα προς τα γείσα των υδρορροών με επικαλύψεις 10 – 15 εκατοστά κατά τη μεγάλη διάσταση και 15 – 30 εκατοστά κατά τη μικρή (η επικάλυψη αυξάνεται όσο μειώνονται οι κλίσεις).

ΕΡΩΤΗΣΗ 6Η
Πώς στηρίζονται τα ασφαλτικά κεραμίδια στο υπόστρωμα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Με ειδικά, γαλβανισμένα, μικρού μήκους – όχι όμως μικρότερα των 20mm – πλατυκέφαλα καρφιά που παράγονται ειδικά για τα ασφαλτικά κεραμίδια. Τα δίχαλα απαγορεύονται πλέον από τον ευρωπαϊκό κανονισμό. Τα καρφιά είναι το τελευταίο πράγμα στο οποίο θα ’πρεπε κανείς να κάνει οικονομία, γιατί από αυτά εξαρτάται η αντοχή των ασφαλτικών κεραμιδιών σε ανεμοπίεση.


ΕΡΩΤΗΣΗ 7Η
Πόσα καρφιά πρέπει να χρησιμοποιηθούν και πού πρέπει να καρφώνονται;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Υπολογίστε τον αριθμό των πτερυγίων και προσθέστε ακόμη ένα. Τα καρφιά καρφώνονται πάνω από τις εγκοπές (υπολογίστε περίπου 2 εκατοστά απόσταση) και στα άκρα (υπολογίστε 2,5εκ. απόσταση από τα άκρα). Τα καρφιά θα πρέπει να έρχονται πρόσωπο με την ψηφίδα του κεραμιδιού. Να πιέζουν σταθερά αλλά να μη σκίζουν το κεραμίδι ούτε και να μένουν πάνω από την ψηφίδα. Επίσης θα πρέπει να μπαίνουν κάθετα, γιατί αλλιώς το πιθανότερο είναι να σκίσουν το ασφαλτικό κεραμίδι.


Για τα καρφιά ρίξτε μια ματιά εδώ:


Αξεσουάρ για ασφαλτικά κεραμίδια: Καρφιά - τρόπος καρφώματος (2)


ΕΡΩΤΗΣΗ 8Η
Ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα των ασφαλτικών κεραμιδιών;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα ασφαλτικά κεραμίδια έχουν πολλά πλεονεκτήματα και γι’ αυτό το λόγο η χρήση τους έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Τα κυριότερα πλεονεκτήματά τους περιγράφονται λεπτομερώς εδώ:


Πλεονεκτήματα ασφαλτικών κεραμιδιών


ΕΡΩΤΗΣΗ 9Η
Υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα σχετικά με τα ασφαλτικά κεραμίδια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Προφανώς!

 Δεν υπάρχει τίποτα άλλωστε που να μην έχει μειονεκτήματα. 
Τις περισσότερες φορές καλούμαστε να πάρουμε μια απόφαση συγκρίνοντας πλεονεκτήματα με μειονεκτήματα. 
Το βασικό είναι να χρησιμοποιείτε top προϊόντα όπως το ανωτέρω Cambridge που θα σας κρατήσουν για πολλές δεκαετίες.

Για περισσότερες πληροφορίες γύρω από τα ασφαλτικά κεραμίδια, για τιμές και για συνεργεία /οδηγίες τοποθέτησης  σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 2310 402154.


ΕΡΩΤΗΣΗ 10Η
Γιατί τα ασφαλτικά κεραμίδια που αγόρασα σχίζονται εύκολα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα ασφαλτικά κεραμίδια όντως σχίζονται σχετικά εύκολα, γιατί οπλίζονται με υαλοΰφασμα που δεν έχει μεγάλες αντοχές στο σχίσιμο.

 Ο οπλισμός όμως αυτός είναι και ο πιο κατάλληλος, γιατί δίνει στα ασφαλτικά κεραμίδια εξαιρετική διαστατική σταθερότητα και τα προφυλάσσει από στρεβλώσεις και άλλες αλλοιώσεις.
 Απλά χρειάζεται λίγη προσοχή κατά τη μεταφορά τους και την τοποθέτησή τους. 
Από τη στιγμή που θα μπουν στη θέση τους δεν χρειάζονται την αντοχή στο σχίσιμο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 11Η
Πώς εξασφαλίζεται η στεγανοποίηση στη σκεπή/στέγη από τη στιγμή που τα ασφαλτικά κεραμίδια είναι σε μορφή μικρών κομματιών;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όπως και στα κανονικά κεραμίδια. Η στεγανότητα εξασφαλίζεται από τις κλίσεις και από τις επικαλύψεις, οι οποίες στα ασφαλτικά κεραμίδια είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Συνήθως από 2,3m2 ανάπτυγμα παίρνει κανείς ένα ωφέλιμο τετραγωνικό μέτρο.


ΕΡΩΤΗΣΗ 12Η
Οπότε εάν έχω μια στέγη 100m2, για παράδειγμα, πόσα m2 ασφαλτικά κεραμίδια θα πρέπει να αγοράσω;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ακριβώς 100m2. Άντε λίγο παραπάνω για πιθανές απώλειες από κοψίματα. Τα ασφαλτικά κεραμίδια πωλούνται με το ωφέλιμο μέτρο. Δηλαδή συμπεριλαμβάνονται μέσα στην τιμή και οι επικαλύψεις.



ΕΡΩΤΗΣΗ 13Η
Ποια είναι μια δίκαιη/σωστή τιμή για 1m2 ασφαλτικά κεραμίδια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Κατ’ αρχή τα ασφαλτικά κεραμίδια πωλούνται με το δέμα σαν ελάχιστη ποσότητα. Συνήθως 1 δέμα=3m2. Τώρα για τη τιμή θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η ποιότητα. Φυσικά όπως είναι λογικό και αναμενόμενο, δεν είναι όλες οι ποιότητες ίδιες.


Το πιο συνηθισμένο κριτήριο για την ποιότητα των ασφαλτικών κεραμιδιών είναι:
* το πάχος τους: συνήθως 3 – 4 χιλιοστά
* φυσικά το βάρος τους σαν άμεση απόρροια του πάχους
* η ασφαλτική τους μάζα. Υπάρχουν άλλα με βάση οξειδωμένο άσφαλτο και άλλα  άσφαλτο βελτιωμένη με πολυμερή
* το είδος και το βάρος του οπλισμού που καθορίζει την αντοχή σε τρύπημα και σχίσιμο
* το είδος και η ποιότητα της ψηφίδας κλπ.
Ένα λογικό εύρος τιμών είναι 8,50 – 11,00 €/m2 για τα πιο συνηθισμένα κεραμίδια. Εξαιρούνται, για παράδειγμα, τα κεραμίδια με επικάλυψη χαλκού ή τιτανιούχου ψευδαργύρου καθώς και τα αρχιτεκτονικά ασφαλτικά κεραμίδια (laminated).

ΕΡΩΤΗΣΗ 14Η
Πόσο ζυγίζουν τα ασφαλτικά κεραμίδια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα συνηθισμένα ασφαλτικά κεραμίδια έχουν ένα μέσο ωφέλιμο βάρος από 8 έως 11Kg/m2

Φυσικά το ωφέλιμο βάρος θα μειωθεί αν αυξηθούν οι επικαλύψεις. 
Συνήθως το ωφέλιμο βάρος υπολογίζεται από μια επικάλυψη κατά την οποία το κάτω άκρο του επάνω φύλλου έρχεται περασιά με τις αρχές των εγκοπών του κάτω φύλλου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 15Η
Μπορώ να τοποθετήσω τα ασφαλτικά κεραμίδια μόνος μου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γενικά η τοποθέτηση των ασφαλτικών κεραμιδιών δεν είναι υπόθεση do-it-yourself. Θα χρειασθείτε τουλάχιστον 2-3 σκεπές για να μπορέσετε να τους πάρετε τον αέρα και σίγουρα δεν θα θέλατε μέσα σ’ αυτές να είναι και η δική σας.


ΕΡΩΤΗΣΗ 16Η
Οπότε πόσο θα πρέπει να πληρώσουμε έναν στεγά για να μας περάσει τα ασφαλτικά κεραμίδια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εξαρτάται από το μέγεθος της δουλειάς, του βαθμού δυσκολίας της και αν και πόσα αξεσουάρ θα μπουν. Υπολογίστε από 7,00 – 10,00 €/m2.


ΕΡΩΤΗΣΗ 17Η
Μπορούν τα ασφαλτικά κεραμίδια να μπουν στο μπετόν με κόλλα ή κάποιου κατάλληλου είδους καρφιά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Κατηγορηματικά όχι! 

Ούτε βέβαια σε μεταλλικές επιφάνειες. Χρειάζεται μια επιφάνεια από ξύλο ή παράγωγά του, επίπεδη, συνεχής και σταθερή.


ΕΡΩΤΗΣΗ 18Η
Ποιος είναι ο ρόλος της ασφαλτικής κόλλας κατά την τοποθέτηση των κεραμιδιών;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η κόλλα χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της συγκόλλησης των πτερυγίων έτσι ώστε να μην ανασηκώνονται από τον αέρα. Επίσης σαν πρόσθετη εξασφάλιση σε ειδικά σημεία όπως σε γείσα, στις τομές με γειτονικούς τοίχους, καμινάδες κλπ.


Ο ρόλος της κόλλας είναι πιο νευραλγικός όταν υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της εφαρμογής και όταν οι κλίσεις είναι πιο απότομες. Στην περίπτωση υψηλών θερμοκρασιών αρκούν τα υπάρχοντα θερμοκολλητικά σημεία που βρίσκονται λίγο πιο πάνω από τις εγκοπές.

Περισσότερα στοιχεία για τις κόλλες ασφαλτικών κεραμιδιών μπορείτε να βρείτε εδώ:


Αξεσουάρ / παρελκόμενα για ασφαλτικά κεραμίδια: Κόλλες (3)



Για περισσότερες πληροφορίες γύρω από τα ασφαλτικά κεραμίδια, για τιμές και για συνεργεία / οδηγίες τοποθέτησης  σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 2310 402154.


ΕΡΩΤΗΣΗ 19Η
Αυτή η λωρίδα από νάιλον που υπάρχει στην περιοχή των θερμοκολλητικών σημείων από την πίσω πλευρά των φύλλων θα πρέπει να αφαιρείται πριν από την τοποθέτηση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όχι! Αυτή η λωρίδα από νάιλον μπαίνει έτσι ώστε να μην κολλάνε μεταξύ τους τα φύλλα των ασφαλτικών κεραμιδιών όσο είναι συσκευασμένα.

 Αν δεν υπήρχε αυτή η ταινία, όλα τα φύλλα του δέματος (συνήθως ένα δέμα έχει 21 φύλλα), θα γινόταν μια συμπαγής και αδιαίρετη μάζα.
 Η λωρίδα αυτή από νάιλον μένει στη θέση της.

ΕΡΩΤΗΣΗ 20Η
Έχω ασφαλτικά κεραμίδια που είναι φθαρμένα από την πολυκαιρία. Μπορώ να τοποθετήσω επάνω τους άλλα ασφαλτικά κεραμίδια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν το υπόστρωμα είναι υγιές και επίπεδο και δεν υπάρχουν στρεβλώσεις στα παλιά ασφαλτικά κεραμίδια, η απάντηση είναι γενικά καταφατική. 

Πριν αποφανθούμε, ελέγχουμε πρώτα εξονυχιστικά την υπάρχουσα κατάσταση και βασιζόμενοι στην επιτόπου διάγνωση, παίρνουμε την τελική μας απόφαση. 
Γενικά όμως, ναι, είναι δυνατό!

ΕΡΩΤΗΣΗ 21Η
Μπορεί ο άνεμος να αρπάξει τα ασφαλτικά κεραμίδια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν και ασύνηθες το φαινόμενο, δεν είναι απίθανο.

 Εξαρτάται από την ποιότητα της τοποθέτησης και των καρφιών.
 Επιμένουμε στον σωστό τρόπο καρφώματος και σε πρόσθετες εξασφαλίσεις στην περιοχή των γείσων.

ΕΡΩΤΗΣΗ 22Η
Μπορεί το χαλάζι να καταστρέψει τα ασφαλτικά κεραμίδια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν είναι απίθανο ένα ισχυρό χαλάζι να προκαλέσει ανήκεστη βλάβη στα ασφαλτικά κεραμίδια. Σπάνιο γεγονός στην Ελλάδα, αλλά υπαρκτό. Όσο πιο παλιά είναι τα κεραμίδια, τόσο πιο πιθανό είναι το φαινόμενο.


ΕΡΩΤΗΣΗ 23Η
Γιατί φεύγουν οι ψηφίδες από τα ασφαλτικά κεραμίδια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ


Αυτό συμβαίνει τους πρώτους μήνες μετά την τοποθέτηση. 

Κατά τη διάρκεια της παραγωγής μπαίνει πλεονάζουσα ποσότητα από ψηφίδες.
 Πολλές λοιπόν από αυτές δεν έχουν καλή επαφή με το ασφαλτικό υλικό και είναι χαλαρά συνδεδεμένες. 
Είναι επόμενο ότι με τις πρώτες δυνατές βροχές θα φύγουν.
 Θα πρέπει να καθαρίζετε συχνά τις υδρορροές σας, γιατί είναι πιθανό να μαζέψουν αρκετές ποσότητες ψηφίδας.
 Μέσα σε μερικούς μήνες το φαινόμενο υποχωρεί.

ΕΡΩΤΗΣΗ 24Η
Πόσο απαραίτητος είναι ο αερισμός σε μια στέγη με ασφαλτικά κεραμίδια; Πώς γίνεται;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο καλός αερισμός είναι εκ των ων ουκ άνευ για να εκτονώνονται και οι υδρατμοί και οι υψηλές θερμοκρασίες.

 Έλλειψη αερισμού θα οδηγούσε σε στρεβλώσεις (πετσικαρίσματα), σήψεις και γενικά σε λειτουργική απομείωση του ξύλινου υποστρώματος με άμεσο αντίκτυπο στην εμφάνιση των κεραμιδιών.
 Πρέπει να αφήνεται ένα στρώμα αερισμού πάχους 3-4 εκατοστών κάτω από το υπόστρωμα και πάνω από το θερμομονωτικό στρώμα
. Πρέπει να υπάρχουν ανοίγματα στον κορφιά που να επικοινωνούν με τα γείσα ή αν αυτό δεν είναι εφικτό, τουλάχιστον να χρησιμοποιούνται οι ειδικοί εξαεριστήρες για ασφαλτικά κεραμίδια.

ΕΡΩΤΗΣΗ 25Η
Μπορούν τα ασφαλτικά κεραμίδια να συνδυαστούν με ανακλαστική μόνωση ή είναι κάτι που που αντεδείκνυται;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ


Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για μια τέτοια συνδυαστική εφαρμογή. Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι η επιρροή της ανακλαστικής μόνωσης πάνω στα ασφαλτικά κεραμίδια - από πλευράς αύξησης της θερμοκρασίας - είναι πολύ μικρή.



Για περισσότερες πληροφορίες γύρω από τα ασφαλτικά κεραμίδια, για τιμές και για συνεργεία / οδηγίες τοποθέτησης  σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 2310 402154.
 

Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου