Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Υγρασία στους τοίχους: Αίτια και λύσεις






Για κάθε πρόβλημα σχετικό με μόνωση τοίχου από υγρασία και μούχλα στο σπίτι καλέστε στο 2310 428900.

Διαβάστε επίσης:

Η μούχλα στο σπίτι: Αντιμετώπιση– καθαρισμός – θεραπεία


Η υγρασία στους τοίχους μπορεί να έχει διαφορετικά αίτια και φυσικά αντιμετωπίζεται με στοχευμένες λύσεις.

Συγκεκριμένα η υγρασία στους τοίχους μπορεί να οφείλεται:
 
1. Σε καθαρά εσωτερικά φαινόμενα: συμπυκνώσεις εσωτερικών υδρατμών πάνω στις κρύες εσωτερικές επιφάνειες των εξωτερικών τοίχων. Οι συμπυκνώσεις συνοδεύονται σχεδόν πάντα από μούχλα.

Για την κατανόηση των μηχανισμών ανάπτυξης μούχλας διαβάστε εδώ:

«ΜΟΥΧΛΑ: ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ (ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ)»
 
2. Σε είσοδο νερών της βροχής, βοηθούσης της ανεμοπίεσης ή της βαρύτητας όταν τα νερά προέρχονται από ταράτσες.

3. Στην απορρόφηση νερών από τη γη και στη μετακίνηση και ανύψωσή τους μέσω των πορωδών δομικών υλικών (ανιούσα υγρασία – τριχοειδής απορρόφηση).

4. Στην υγρασία των νέων κατασκευών: Αφορά νέες κατοικίες και υποχωρεί σε διάστημα κάποιων μηνών.

5. Σε βλάβες υδραυλικών δικτύων που δεν θα μας απασχολήσουν εν προκειμένω.

1. ΥΓΡΑΣΙΑ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ (ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΕΙΣ)
 
Στην περίπτωση αυτή τα συμπτώματα είναι ιδρωμένοι τοίχοι και σταδιακή ανάπτυξη μούχλας στις περιοχές των τοίχων που είναι αμόνωτες ή ανεπαρκώς μονωμένες: δοκάρια, τοιχία, κολώνες και ιδιαίτερα στις γωνίες. Δεν υπάρχουν κηλίδες αλάτων, φουσκωμένοι σοβάδες και ξεφλουδισμένα χρώματα. Αυτού του τύπου η υγρασία δεν εμφανίζεται στο μέσο των τοίχων, γιατί εκεί υπάρχει σχεδόν πάντα θερμομόνωση.

Οδηγίες για το πώς θα αποφύγετε αυτή την υγρασία υπάρχουν στο δεύτερο link (μούχλα).

Σε περίπτωση που δεν μπορούμε να αποτρέψουμε το φαινόμενο της συμπύκνωσης υπάρχουν οι εξής λύσεις με εξειδικευμένα υλικά:
 
1.1. Βαφή των τοίχων με αντισυμπυκνωτικά χρώματα όπως το Peinture Anti-condensation. Τα χρώματα αυτά δημιουργούν ένα λεπτό θερμομονωτικό στρώμα πάνω στον τοίχο που είναι ικανό να αποτρέψει τη δημιουργία υγρασίας (συμπυκνώματα).

1.2. Βαφή των τοίχων με αντιμηκυτιακά χρώματα όπως το Bioni Nature. Τα χρώματα αυτά δεν θα αποτρέψουν την υγρασία αλλά δεν θα επιτρέψουν τη δημιουργία μούχλας. Το Bioni Nature που βασίζεται στη νανοτεχνολογία καλύπτει από πλευράς μούχλας για τουλάχιστον μια 10ετία.

1.3. Σε υγρά δωμάτια όπως κουζίνες, μπάνια, πλυσταριά, δωμάτια υπογείων. Προτιμήστε το Peinture Anti-humidité για βαφή με ιδιαίτερη αντοχή στην υγρασία.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!
Σε αυτού του είδους την υγρασία δεν ωφελούν καθόλου οι στεγανοποιητικές επεμβάσεις που γίνονται από έξω. Πρόκειται για χαρακτηριστική περίπτωση λανθασμένης διάγνωσης – πολύ συνηθισμένη – και για πεταμένα λεφτά.

ΥΓΡΑΣΙΑ ΣΕ ΤΟΙΧΟΥΣ

Βοήθεια και συμβουλές για μόνωση τοίχου από υγρασία και μούχλα θα βρείτε στο 2310 402154.

Λίγα λόγια για τους απορροφητές υγρασίας.

Διαβάστε πρώτα:

«ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΕΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ, ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΚΑΝΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ»

Οι απορροφητές υγρασίας χρησιμοποιούνται σε δωμάτια/χώρους με μεγάλη υγρασία για να αποτρέψουν τα συμπυκνώματα υγρασίας στους τοίχους και βέβαια τη δημιουργία μούχλας. Προτιμήστε τους πιο ακίνδυνους απορροφητές υγρασίας: αυτούς που περιέχουν κρυστάλλους αλάτων που προορίζονται μόνο για φαρμακευτική χρήση.
Εάν θέλετε δε βιολογικούς απορροφητές υγρασίας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους Dip Absorbeur bio and deco που έχουν και πολύ καλαίσθητη εμφάνιση (δείτε φωτο).

Περισσότερες πληροφορίες για τους βιολογικούς/διακοσμητικούς απορροφητές υγρασίας μπορείτε να βρείτε εδώ:

«ΝΕΟΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΕΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ
 
Το μείζον θέμα με τους απορροφητές υγρασίας δεν είναι η αποτελεσματικότητά του που λίγο πολύ είναι δεδομένη, αλλά η φιλικότητά τους προς τον χρήστη.
Δεν είναι όλοι οι απορροφητές υγρασίας το ίδιο ακίνδυνοι. Μπορούν να προκαλέσουν πολλαπλούς ερεθισμούς.

ΥΓΡΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΞΩ

Πρόκειται για νερά της βροχής που βοηθούντος του αέρα και της βαρύτητας βρίσκουν τρόπο να διεισδύουν στους τοίχους και να φθάνουν στην εσωτερική πλευρά τους.
Η διείσδυση αυτή γίνεται μέσω ατελειών όπως αρμών, ρωγμών ή μέσω του πορώδους. Αρκετές φορές η διείσδυση γίνεται από την ταράτσα.
Τα συμπτώματα είναι φουσκωμένοι, αποσαρθρωμένοι σοβάδες, αποκολλημένα χρώματα, λευκοκίτρινες κηλίδες κλπ.

Η επέμβαση γίνεται από την εξωτερική πλευρά.
 
Για τη σφράγιση των αρμών και των ρωγμών χρησιμοποιούνται ελαστομερείς, βαφόμενες μαστίχες.
Για τη σφράγιση του πορώδους των επιφανειών (αδιαβροχοποίηση όψεων) χρησιμοποιούνται διαφανή, εμποτιστικά, ρητινούχα υδαταπωθητικά υλικά, π.χ.
Dipetanch façade et sol (σιλοξανικό) ή
Dipetanch toiture poreuse (σιλοξανικό + ακρυλικό).
Για τη στεγανοποίηση των όψεων χρησιμοποιούνται ελαστομερή χρώματα που μπορούν να γεφυρώνουν συνήθεις ρωγμές π.χ. Bioni Perform.
Όταν το πρόβλημα προέρχεται από την ταράτσα, τότε θα πρέπει να στεγανοποιείται η ταράτσα.
Γενικά οι τοίχοι λόγω της καθετότητάς τους παίρνουν δύσκολα νερό. Δεν υπάρχει καμία σχέση με τις ταράτσες όπου οι κλίσεις είναι μικρές έως ανύπαρκτες.

Πληροφορίες και τιμές για μόνωση τοίχου από υγρασία και μούχλα θα βρείτε στο 2310 402154.


ΥΓΡΑΣΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ – ΑΝΙΟΥΣΑ ΥΓΡΑΣΙΑ
 
Είναι και η πιο δύσκολη υγρασία για τους τοίχους.

Αυτά τα προβλήματα υγρασίας λύνονται πιο δύσκολα από τα προαναφερθέντα. Στην περίπτωση αυτή έχουμε επαφή με την υγρή γη, η οποία μπορεί να θεωρηθεί σαν μια τεράστια δεξαμενή νερού.

Αυτή η επαφή αλλά και η συνεχής τροφοδότηση με νερό είναι που κάνουν κάθε πιθανή στεγανωτική επέμβαση πολύ δύσκολο καθήκον.
Πρώτα απ’ όλα εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε κάποια αποστράγγιση μπροστά ή γύρω γύρω από το σπίτι σας. Όταν λιγότερο νερό μπορεί να ακουμπήσει το σπίτι σας, μειώνονται κατά πολύ τα πιθανά προβλήματα. Όταν μπορείτε να σκάψετε από έξω και να κάνετε κάποιες διορθωτικές επεμβάσεις, κάντε το.

Η υγρασία πρέπει να αντιμετωπίζεται στην πηγή της.

Αν πρέπει να δουλέψετε εσωτερικά, τότε το καλύτερο είναι να αποξηλώσετε τους σοβάδες και να δουλέψτε απευθείας πάνω στο μπετόν με τσιμεντοειδή υλικά όπως το Kristoflex.

Αν μιλάμε για καθαρόαιμη ανιούσα/ανερχόμενη υγρασία, θα σας πρότεινα να ρίξτε μια ματιά στην οικεία ανάρτηση.
Αυτό το φαινόμενο δημιουργεί πραγματικούς πονοκεφάλους σε όσους ασχολούμαστε με τη μόνωση.
Αν το πρόβλημα είναι πολύ μικρό και δεν μπορείτε να ξηλώσετε τους σοβάδες, τότε περάστε τους με το εμποτιστικό στεγανοποιητικό Traitement murs humides και μετά βάψτε κατά προτίμηση με το Peinture anti-humidite.

Περισσότερες πληροφορίες για μόνωση τοίχου από υγρασία και μούχλα θα βρείτε στο 2310 402154.

 
Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου