Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010

Νανοτεχνολογία και στεγανοποίηση: Οι ανεδαφικές προσδοκίεςΗ νανοτεχνολογία έχει διεισδύσει σε αρκετά πεδία της επιστήμης. Η στεγανοποίηση/μόνωση δεν αποτελεί εξαίρεση. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και προσοχή τις εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα και προσπαθούμε να εκμαιεύσουμε οτιδήποτε είναι πρακτικά εφαρμόσιμο και εκμεταλλεύσιμο.

Δεν μπορούμε να μην στηλιτεύσουμε τις ακραίες υπερβολές που βλέπουμε στον ελληνικό χώρο σε σχέση με στεγανοποίηση και τη νανοτεχνολογία:
 
- παντελώς αστήρικτες υποσχέσεις και ισχυρισμοί
 - καλλιέργεια ανεδαφικών προσδοκιών
- πλήρες ξεχείλωμα του πεδίου εφαρμογών των σχετικών υλικών.

Με άλλα λόγια τα υλικά προτείνονται για εφαρμογές για τις οποίες είναι τελείως ακατάλληλα.
Πάρτε υπόψη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υλικών των βασισμένων στη νανοτεχνολογία προορίζονται για αδιαβροχοποίηση. Όχι για στεγανοποίηση!

Θα δώσω μόνο ένα απλό παράδειγμα:
 
Δεκάδες ιδιώτες έχουν αγοράσει διαφανή, εμποτιστικά προϊόντα νανοτεχνολογίας για να στεγανοποιήσουν τις ταράτσες τους. Φυσικά τα προϊόντα είναι ακατάλληλα για τέτοιες εφαρμογές, διότι οι ταράτσες είναι γεμάτες ρωγμές και ατέλειες, κακές συναρμογές γύρω από ετερογενή υλικά κλπ. Μόλις αντιληφθούν την πλήρη έλλειψη αποτελεσμάτων, οι ιδιώτες αυτοί τα βάζουν όχι μόνο με τον προμηθευτή τους αλλά με όλο το κύκλωμα.

Λίγο λογική όμως, ρε παιδιά! Πώς είναι δυνατόν ένα λεπτόρρευστο υγρό να σφραγίζει μεγάλες ρωγμές; Πώς είναι δυνατόν να θεραπεύει τις δεκάδες σοβαρές ατέλειες που υπάρχουν;
 
Ακόμη και στον τομέα της αδιαβροχοποίησης, πολλά από τα προϊόντα νανοτεχνολογίας είναι υποδεέστερα από αυτά της συμβατικής τεχνολογίας. Είναι θέμα πορώδους. Υπάρχουν οικοδομικά υλικά που χρειάζονται μεγαλύτερα μόρια για να σφραγιστούν με επιτυχία.
Συνεπώς κάθε υλικό θα πρέπει να χρησιμοποιείται ακριβώς για εκεί που προορίζεται.

Όχι λοιπόν στην κατάχρηση και στο ξεχείλωμα των υλικών και των εφαρμογών τους.
 
Περισσότερη σοβαρότητα από τους προμηθευτές – δεν εξαιρούμε την αφεντιά μας – και περισσότερη προσοχή από τους καταναλωτές.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 2310 402154.
 
Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM