Δευτέρα, 10 Μαΐου 2010

Νανοτεχνολογία: Ψυχρά/θερμομονωτικά χρώματα για δροσιά – οικονομία στον κλιματισμό(1)


 

Τα ψυχρά, θερμοανακλαστικά (ή θερμομονωτικά όπως κακώς αποκαλούνται) χρώματα λειτουργούν ανακλώντας το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της προσπίπτουσας σε τοίχους/προσόψεις/δώματα θερμότητας εξ ακτινοβολίας.
Σε αντίθεση με τα συμβατικά θερμομονωτικά υλικά που είναι φτιαγμένα για να αναχαιτίζουν τη ροή θερμότητας με αγωγή ή μεταφορά, τα ψυχρά/θερμομονωτικά χρώματα εστιάζουν στην ακτινοβολούμενη θερμότητα.

Αυτό που επιτυγχάνουν τα ψυχρά χρώματα είναι να κρατάνε τη θερμότητα έξω από το σπίτι.
Είναι προφανές ότι τα ψυχρά ή θερμομονωτικά χρώματα δεν αντικαθιστούν τη συμβατική θερμομόνωση. Παίζουν όμως ένα πολύ σπουδαίο ρόλο στη μείωση του κόστους κλιματισμού κατά τους θερινούς μήνες ιδίως σε χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια όπως είναι και η Ελλάδα: μείωση κόστους κλιματισμού έως και 40%.
Τα ψυχρά χρώματα μπορούν να ρίξουν τη θερμοκρασία από 2-4οC ανάλογα σε τι ποσοστό εκτεθειμένης επιφάνειας θα χρησιμοποιηθούν. Περιέχουν ειδικά πιγμέντα που παρουσιάζουν μεγάλη ανακλαστικότητα. Η ρητίνη-φορέας είναι συνήθως ακρυλική ομοπολυμερής ή συμπολυμερής.
Υπάρχουν αρκετά ψυχρά χρώματα που βασίζονται σε διάφορες τεχνολογίες.

Πρόσφατα έχουν αναπτυχθεί και ψυχρά χρώματα – όπως το δικό μας Bioni Perform – που βασίζονται στη νανοτεχνολογία.
Τα ψυχρά χρώματα είναι χρώματα που ενσωματώνουν πολύ προχωρημένο know-how και γενικά έχουν μια σχετικά υψηλή τιμή.

Συμβατικά χρώματα στα οποία προσθέτουμε εκ των υστέρων κάποια πρόσμικτα για να τα μετατρέψουμε σε ψυχρά χρώματα πρέπει να αποφεύγονται γιατί δεν είναι αποτελεσματικά.
 
Τέλος του 1ου μέρους

Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM