Τρίτη 19 Αυγούστου 2008

Το σκυρόδεμα για άσχετους







Για μονώσεις ταρατσών και εξωτερική θερμομόνωση στη Θεσσαλονίκη τηλεφωνήστε μας στο 2310 402154. Έχουμε μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενο,γρήγορο service και πολύ λογικές τιμές. 



Ίσως σας ενδιαφέρει να ρίξτε μια ματιά στα πολύ λεπτομερή και διαφωτιστικά αυτά άρθρα:

Μονώσεις ταρατσών σε Αθήνα - Αττική - Θεσσαλονίκη: 30 απαντήσεις στα πάντα







2ο μέρος 


Διαβάστε το πρώτο μέρος εδώ

7) Το σκυρόδεμα έχει πολύ καλή αντοχή σε θλίψη (δηλαδή πίεση) αλλά σχετικά χαμηλές αντοχές σε εφελκυσμό (τάνυσμα) και κάμψη. Αυτές του τις αδυναμίες τις καλύπτουμε οπλίζοντας το με ράβδους από χάλυβα. Ο χάλυβας προσφύεται πολύ καλά στο σκυρόδεμα κι έχει περίπου τον ίδιο συντελεστή θερμικής διαστολής με το σκυρόδεμα.

8) Με τη σειρά του το σκυρόδεμα προστατεύει τις χαλύβδινες ράβδους από τη διάβρωση εγκιβωτίζοντας τες σε ένα προστατευτικό, έντονα αλκαλικό περιβάλλον.

Οι κανονισμοί ορίζουν μια ελάχιστη επικάλυψη των οπλισμών με σκυρόδεμα ανάλογα με το δομικό στοιχείο (π.χ. πλάκα, υποστύλωμα κ.λ.π.) και το περιβάλλον (π.χ. παραθαλάσσιο, αστικό κ.λ.π.).

9) Εργασιμότητα του σκυροδέματος ονομάζουμε την ευκολία με την οποία το σκυρόδεμα μεταφέρεται, τοποθετείται, δονείται και φινίρεται.

Εξαρτάται σαφώς από το λόγο νερού/τσιμέντο ή W/C ή υδατοτσιμεντοσυντελεστή και μεταβάλλεται αναλογικά με αυτόν. Γνωρίζουμε, όμως, ήδη ότι το περίσσιο νερό δημιουργεί πόρους που ρίχνουν την αντοχή του μπετόν.
Βρισκόμαστε συνεπώς μπροστά σε δύο αλληλοαναιρούμενους στόχους: μεγάλη εργασιμότητα και υψηλές αντοχές.

 Πολύτιμη αρωγή σ’ αυτό το δίλημμα προσφέρουν οι λεγόμενοι (υπερ) ρευστοποιητές που επιτρέπουν τη μείωση του νερού μίξης διατηρώντας παράλληλα την εργασιμότητα σε υψηλά επίπεδα.


10) Επειδή κατά τη διάρκεια της μίξης και της σκυροδέτησης υπάρχει εγκλωβισμός αέρα, το σκυρόδεμα πρέπει να συμπυκνώνεται (αποβολή περίσσιου αέρα) με κατάλληλους δονητές.

11) Τέλος το μπετόν μετά την τοποθέτηση του πρέπει να συντηρείται προσεκτικά για να εξασφαλίζεται η ομαλή ενυδάτωση του τσιμέντου και συνεπώς η λήψη των επιθυμητών αντοχών. Όταν λέμε συντήρηση εννοούμε με απλά λόγια τη διαδικασία με την οποία το περιβάλλον του φρέσκου μπετόν – κι ιδιαίτερα η θερμοκρασία κι η υγρασία – τίθεται υπό έλεγχο για κάποιο χρονικό διάστημα έτσι ώστε το μπετόν να αποκτήσει την επιθυμητή δύναμη κι αντοχή.

Ανάμεσα στα μέτρα που παίρνονται για τη συντήρηση του μπετόν περιλαμβάνονται:
- διαβροχή με νερό
- ψεκασμός με υλικά που δημιουργούν αδιαπέρατες μεμβράνες και συνεπώς συγκρατούν το νερό
- επικάλυψη με ειδικά φύλλα ή υγρές λινάτσες.


Ευχαριστώ πολύ για την ανάγνωση!


 Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM
 

2 σχόλια:

  1. Άμα καταδεχτείς να μας πεις και τις αναλογίες ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eξαρτάται αδελφέ από πολλούς παράγοντες η αναλογία.

    Για μικρές δουλειές και για μέγιστη κοκκομετρία γύρω στα 2εκ η αναλογία κατ'όγκον είναι:

    1 μέρος τσιμέντο
    0,5 μέρη νερό
    από 2,5 μέρη υγρή άμμος και χαλίκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή